Renoveringar ger tusentals hyresgäster höjd hyra

2:12 min

Gotlandshem har påbörjat det omfattande arbetet med att renovera de lägenheter som byggdes under 1960- och 70-talen. För hyresgästerna kommer det att innebära höjda hyror.

Även om stambyten och andra nödvändiga reparationer egentligen ingår i det normala underhållet, som hyresgästen redan betalar för, så kommer hyrorna att höjas när Gotlandshem renoverar lägenheterna. Detta eftersom man samtidigt passar på att höja standarden på lägenheterna. 

– Det som vi har framför oss nu är att vi har många fastigheter som vi uppförde på 60- och 70-talen, det så kallade miljonprogrammet. De fastigheterna börjar nu bli 50 år gamla och då tar saker och ting slut i fastigheten, såsom stammar och el och tak och fasader, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem. 

Totalt handlar det om över 2 500 lägenheter, spridda över hela ön, med över 6 000 boende, som kommer att behöva renoveras. En process som precis påbörjats, och som kommer att pågå i hela 30 år, enligt Gotlandshem. 

Kommer renoveringarna att påverka hyran? 

– Ja, det kommer de att göra. Många av de här renoveringarna, när vi gör till exempel stambyten och liknande, och vi även går in och gör nya badrum och till viss del nya kök, då är det så kallade standardförbättringar vi gör i fastigheten, säger Elisabeth Kalkhäll. 

Men när jag talar med Hyresgästföreningen så säger de att byta rör och stammar och elledningar, det är normalt underhåll, det ska ingå i hyran. Man ska inte behöva höja hyran för det. 

– Exakt, precis. Därför gör man så att man ofta också tar badrummen och köken samtidigt, för det är  standardhöjande. Och då gör man renoveringen samtidigt eftersom även de här badrummen oftast är äldre. 

Men att bara byta ut köket mot ett likadant fast nytt - det är en standardhöjning? 

– Ja, det är det. 

Putte Bogren har just evakuerats från sin lägenhet i Visbykvarteret Dillen, som måste stambytas, alltså få nya vatten- och avloppsrör. När han flyttar hem igen, kommer hyran att höjas stegvis under fyra år, med totalt nästan 900 kronor/månad.  

– De gör ju mer renoveringar, de byter trappor och renoverar badrum, en massa fix, och sen kallar de det för en standardhöjning av lägenheten, så de smyger nog med stambytet där också. Fast det borde ha funnits pengar till det. 

Vad tänker du om det? 

– Det är ju fula knep men inte mycket jag kan göra nånting åt, utan det är ju deras plan, det är ju att höja hyran. Så antingen får man stå ut med det eller så får man flytta, konstaterar Putte Bogren.