Svenska staten säljer SAS-aktier

1:35 min

Svenska och norska staten säljer tillsammans 19 miljoner stamaktier i flygbolaget SAS. Försäljningen innebär att länderna tillsammans med Danmark inte längre kontrollerar 50 procent av bolaget.

– Det är intressant att svenska staten säljer. Men det är inte förvånande, med tanke på att man har varit en passiv ägare i företaget, säger Gunnar Mandahl, vice ordförande på Svensk pilotförening.

Regeringen skriver i pressmeddelandet att försäljningen är ett första steg i en "successiv och ansvarstagande avyttring av den svenska och norska statens ägande i SAS." De skriver även att länderna bedömer att bolaget på lång sikt kommer att stärkas av ett minskat statligt ägande.

Näringsminister Mikael Damberg vill inte kommentera affären i kväll. Hans pressekreterare säger att ett nytt pressmeddelande kommer att gå ut i morgon förmiddag. Mikael Damberg har tidigare sagt i intervjuer att regeringen kan komma att sälja delar av SAS, men inget om när det skulle komma att ske.

Försäljningen på 19 miljoner aktier motsvarar 5,8 procent av antalet stamaktier i SAS. Även det inte är en jättestor andel så är detta ett stort steg, säger Jacob Pedersen som är senior analytiker på danska Sydbank. Detta eftersom att de tre länderna Sverige, Norge och Danmark inte längre kommer kontrollera 50 procent av bolaget.

– De har öppnat upp för en ny ägarstruktur av SAS, säger Jacob Pedersen.

Gunnar Mandahl, vice ordförande på Svensk pilotförening, som även arbetar på flygbolaget SAS, är spänd på vilken eller vilka köparna blir.

– Mest intressant för oss och för de som arbetar på SAS är förstås vem som köper. Så det blir väldigt spännande att följa vem som antingen börjar ta ägande i SAS eller utökar sitt ägande, säger Gunnar Mandahl.