Sockerbrist indikation på ekonomisk kris

2:16 min

För första gången på decennier ransoneras basvaror i Egypten, till exempel har det blivit mycket svårt att få tag på socker. För många ett tydligt tecken på tillståndet i landets ekonomi, rapporterar Cecilia Uddén.I Kairo står folk i för att köpa socker, för många egyptier ett säkert tecken på hur allvarligt det står till med ekonomin.
Egypten står inför att devalvera och slopa subventioner, och dessutom har man lyckats förarga sin viktigaste finansiär, Saudiarabien, genom att ta ställning för Ryssland och Syrien i FN nyligen. Det fick omedelbara konsekvenser, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

– Socker, nej sockret tog slut för en vecka sedan, säger de på snabbköp efter snabbköp i stadsdelen Dokki i Kairo.

I en affär tipsar en kund om att militären säljer socker från en lastbil längre fram på gatan, men när jag kommer dit är det tomt. Sockret tog slut för två timmar sedan, säger de där.

För många egyptier är sockerbristen en symbol för hur illa ställt det är med landets ekonomi, med en inflation på 14%, elpriser som chockhöjts och de dramatiskt bottenlåga turisminkomsterna.

Egypten står också inför åtstramningar som kommer att drabba befolkningen, som slopade subventioner och en devalvering.

Värdet på det egyptiska pundet är i gungning - en amerikansk dollar kostar 15 pund på svarta marknaden, jämfört med den officiella kursen som är strax under 9 pund.

Sedan president Sisi tog makten och avsatte det muslimska brödraskapet, har Egypten kunnat räkna med generösa bidrag från Gulfstaterna och i synnerhet Saudiarabien.

Men nu har en potentiellt allvarlig kris uppstått i relationen mellan Egypten och Saudiarabien efter att Egypten gick emot saudierna i en FN omröstning om Syrien och istället gav sitt stöd till Ryssland.

Att ett sunnimuslimskt land föll ur ledet och ställde sig på Rysslands, Irans och den syriska regimens sida, ansågs oförlåtligt.
Saudiarabien ställde in sina oljeleveranser till Egypten och bedömare befarar att även andra saudiska ekonomiska bidrag till Egypten är i fara.

Många frågar sig om Egypten är på väg att byta finansiär och ersätta Saudiarabien med Ryssland.
Så sent som igår tillkännagav Ryssland och Egypten att de redan i helgen för första gången inleder en gemensam militärövning med fallskärmsjägare i El Alamein, på Egyptens Medelhavskust.