Oro i Varberga efter stenkastning och brända bilar

2:23 min

På onsdagskvällen var det oroligheter i Varberga i Örebro. 20-30 ungdomar kastade sten mot polisen och fyra bilar brändes.

Morgonen efter är distriktschef Andreas Hammarbäck från Örebrobostäder, ÖBO på plats i Varberga centrum. Han ansvarar för Varberga och Oxhagen, och vill se med egna ögon hur det ser ut efter oroligheterna.

– Det är ju jättetråkigt. Vi får mycket signaler från våra hyresgäster som bor runt centrumområdena i Varberga och Oxhagen att man känner en oro. De hör smällarna och ser ungdomarna i stora gäng, och tycker att det känns obehagligt. Man blir lite frustrerad när det bara fortsätter, säger han.

Nattfotboll och väktare
De samarbetar kring bland annat nattfotbollen i Oxhagen och har väktare som patrullerar på nätterna.

– En åtgärd nu blir att vi lyfter in sittmöblerna för hösten, så att det blir lite obekvämare att hänga här i centrum, säger Andreas Hammarbäck.

Hemtjänsten vill flytta
Precis bakom torget i Varberga har hemtjänsten sin lokal. Än så länge. Enhetschef Marianne Andersson säger att det finns en önskan om att få nya lokaler.

– Ja, vi tycker att det är jobbigt för personalen. De har i och för sig personlarm, men det räcker ju inte hela tiden.

Oro för personalen
Jennifer Rogerstam är rädd ibland när hon jobbar.

– Ja, det blir väldigt oroligt för oss, som är ute själva och ska cykla och ta oss fram på vägarna när det är såhär oroligt på kvällarna. Till och med på morgnarna har de slagit sönder rutor. Man blir ju rädd.