Carl Jans vintips vecka 41

Röda viner som passar till viltkött

3:09 min

Jaktsäsongen har nu dragit igång på allvar och Carl Jan därför valt ut två röda viner som passar till vilt, oavsett om ni precis fällt, fått påfyllning i frysen eller behöver göra plats i densamma. Den här veckan tipsar Carl Jan om två viner ur två prisklasser.

Dryck 1: Rött vin på 75 cl flaska

2013 Allesverloren Tinta Barocca nummer 12002 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från den anrika vingården Allesverloren, ett namn som betyder ”allt är förlorat” och kommer från den gången egendomen brann ner. Vinet är gjort på den portugisiska druvan tinta baracco vilken vi annars mest hittar i portviner. Efter skörd och vinifiering har delar av vinet lagrats på franska ekfat. Vinet passar utmärkt till mustiga höstgrytor på vilt.

Doft: Kryddigt fruktig doft med inslag av björnbär, rostade ekfat, tobak, choklad och kaffe.

Munhåleupplevelse: Mjuk och kryddig smak med mängder av plommon, björnbär och choklad.

Alkohol: 14%

Pris: 129 kr per flaska om 75 cl

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska

2013 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape nummer 75207 på Systembolaget

Veckans andra viltvin kommer från anrika Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen. Det här är ett vin jag rekommenderat tidigare och som nu kommit ut med den strålande årgången 2013 på Systembolagets hyllor. Vinet är gjort på de för området typiska druvorna grenache, mourvedre och syrah. Efter manuell skörd och noggrann selektering pressas druvorna och får sedan jäsa på cementtankar innan vinet sedan lagras i 12 månader på stora ekfat, i Frankrike kallade Foudres. Det här är ett vin som är väldigt gott redan idag men som kommer att utvecklas med lagring de närmsta 10 åren. Ett utmärkt val att ge som gåva till den nyblivne studenten. Vinet är fantastiskt gott på egen hand men tillsammans med vilt på älg, hjort eller fågel kommer det verkligen till sin rätt.

Doft: Stor, mörk och Intensiv doft med mängder av mörka och röda bär följt av kryddor, tobak och läder.

Munhåleupplevelse: Elegant med enorm koncentration och fylld av mogna körsbär och björnbär samt kryddor i form av peppar och örter. Otrolig längd och finess.

Alkohol: 14,5%

Pris: 299 kr