Ensamkommandes ålder ändrades med två veckor

2:03 min

Migrationsverket ansåg att en ensamkommande kille var myndig och ändrade hans ålder med 2,5 veckor för att han skulle komma över 18-årsgränsen. "Ahmed" utvisades sedan till Afghanistan.


Ahmed, som egentligen heter nånting annat, berättar att familjen flydde till Iran från Afghanistan efter att ha blivit hotade av talibaner. Där levde han sedan 9-års ålder illegalt utan papper tills han kom till Sverige som asylsökande förra sensommaren.

Som de flesta ensamkommande hade Ahmed inga ID-handlingar. Han säger att han inte vet sin exakta födelsedag. Men när han kom till Sverige så hade han fyllt 17, det hade hans föräldrar sagt till honom.

Migrationsverket registrerade honom som nyss bliven 17-åring när han sökte asyl, men när han fick sitt besked ett knappt år senare, så hade födelsedatumet ändrats till två och en halv veckor tidigare.

Plötsligt blev Ahmeds 18-årsdag samma dag som beslutet togs och han betraktades som vuxen när han fick avslag på sin asylansökan.

– De sa att du är två veckor äldre. Men vem vet exakt om två veckor, säger han.

Ahmed säger att han inte kunde lämna in några handlingar till Migrationsverket som styrker hans ålder. Han erbjöds att göra en medicinsk åldersbedömning, men valde att låta bli. Anledningen är att hans advokat inte rekommenderade honom att göra bedömningen eftersom testerna inte är exakta och därför riskerar visa fel ålder.

Hade de några papper eller underlag som styrkte att du fyllde 19 juli och inte 6 augusti?

– Nej, de har ingenting, för att jag kunde inte bevisa hur gammal jag är, säger Ahmed.

Daniel Salehi, enhetschef på kvalitetsavdelningen på Migrationsverket, säger att han förstår att uppskrivningen av åldern kan uppröra, men att det inte spelar någon roll hur mycket åldern justeras så länge den asylsökande anses vara myndig när beslutet tas.

– Migrationsverket bedömer att du inte har gjort din minderårighet sannolik och då har vi myndighetsåldern i Sverige att utgå ifrån och det är 18 år, säger Daniel Salehi.

Kan du förstå att det kan uppfattas provocerande och jobbigt för den personen att ni bedömde honom vara två veckor äldre?

– Självklart. Vi har en utmaning att i beslutet till den enskilde förklara omständigheterna. Vi måste också vara noga med att vi saknar kunskap om den asylsökandes kronologiska ålder och den justering vi gör i registrerad födelsetid ska bara motsvara myndighetsåldern här i Sverige.

Efter ett år i Sverige har Ahmed lärt sig prata svenska, han går i gymnasiet och tränar fotboll i Malmö där han bor. Men, om hans överklagan inte leder till ett annat beslut så måste han åka tillbaka till Afghanistan.

– Jag har många frågor. Varför gjorde de så, varför leker de med mitt liv?

Ahmed har stora ärr på båda armarna. Han är rädd för att talibanerna ska döda honom och säger att han har mått psykiskt dåligt och skurit sig själv, dock har han fått hjälp av en kvinna i Malmö som han bor hos för tillfället.

– Hon köpte för mig allt. Köpte telefon, köpte allting. Vi är som en riktig mamma och son och jag hoppas att jag får uppehållstillstånd, säger Ahmed.