Rektorn: Inte anständigt att bo i Tjärna Ängar

3:00 min

Högskolan Dalarnas rektor Marita Hilliges kräver nu att inga studenter ska tvingas bo i Tjärna ängar i Borlänge. Bostäderna är inte anständiga, säger hon. Nu får hon skarp kritik av både politiker och nätverket Dalarna mot rasism.

– Jag tycker att det är ett anmärkningsvärt uttalande när hon slår ner på en stadsdel i Borlänge och säger att det inte är något ställe att bo på. Det är klart att det är ett anständigt boende för studenter, säger Kenneth Persson (S).

Han får medhåll av Angelica Andersson från nätverket Dalarna mot rasism.

– Jag tycker att det är ett rasistiskt påhopp. Det bidrar till en demonisering av den här typen av områden, och som inte är riktig. Vi pratar med studenter varje dag och det är många som trivs jättebra, säger hon.

Angelica Andersson fortsätter:

– Det är ingen som säger att det här området inte har problem. Det behöver man prioritera och det hjälper inte att flytta studenterna eller högskolan.

– Jag tycker att det är ett påhopp. Hon borde gå ut och be om ursäkt offentligt, säger Abbas, student och ordförande för Borlänge mångkulturella förening.

Så här säger rektorn Marita Hilliges själv om sitt uttalande och om kritiken hon fått.

– Det jag sa beror på att vi är bekymrade över att en stor andel av våra studenter känner sig otrygga i sitt boende och att det måste åtgärdas. Sen kan jag hålla med om att mitt uttalande var tillspetsat, och om någon känner sig illa till mods av det så ber jag om ursäkt, säger Marita Hilliges.