Därför är pingis och korsord bra för din hjärna

4:41 min

Korsord i kombination med pingis är en bra hjärngympa. Det menar den ledande korsordsexperten och kändisen Will Shortz. 


Shortz är korsordsredaktör för New York Times och står bakom söndagskrysset som löses av miljoner människor. I korsordsvärlden betraktas han som en levande legend.

– Jag är den mest kände personen vad gäller korsord i Amerika. Jag är korsordsredaktör på New York Times, jag är även grundare av och chef för The American Crossword Puzzle Tournament, berättar Will Shortz.

Vad gör du inte inom korsord?

– Jag gör allt inom ordgåtor, inte bara kryss, säger han.

Han anser att kombinationen korsord och pingis ger en unik och heltäckande motion för hjärnan. Därför har han spelat pingis i mer än 1 480 dagar i sträck.

– Man kan tycka att det är helt olika saker, men det är de inte. De är båda spel som tränar hjärnan. Korsord är givetvis ett "braingame" eftersom du använder hjärnan för att lösa det. Bordtennis är också ett "braingame" eftersom du tränar kroppen att spela i vissa situationer. Under en match analyserar du ständigt din motståndares svagheter, dina egna svagheter och maximerar ditt spel, säger Shortz.

Sedan några år tillbaka finns schackboxning i organiserad form i Europa - en sport som kombinerar schack och boxning. Men sporten korsordspingis finns enligt Shortz inte än.

Men jag skulle älska om det fanns ett biathlon av korsord och ping-pong. Då tror jag att jag skulle bli världsmästare.

Men skulle du få något seriöst motstånd då som kan slå dig?

– Jag är bara en genomsnittlig pingisspelare, men om du kombinerar det med korsord så skulle jag nog vara nummer ett, säger Will Shortz.

Han berättar att han ska prata om ordet Sverige i New York Times korsord och referenser till svenska ord i samma korsord. Och så ska han prata generellt om korsord med frågestund från publiken.

Enligt Shortz är vissa svenska namn vanliga i amerikanska korsord.

Till exempel ordet IKEA eftersom det bara har fyra bokstäver varav tre är vokaler. Det är ett väldigt användbart ord i korsord så det kommer ofta upp. Saab kommer också upp ofta.

– Saker som är korta med många vokaler och svenskan har flera sådana, säger han.

Han kommer även prata om skillnader i amerikanska och svenska korsord. Utöver det utmanas han även i en pingismatch av två av stadens idrottsprofiler Jörgen Persson och Sofia Arvidsson.

Högskolan i Halmstad är värd för denna dag som arrangeras i samarbete med programmet PING PONG POWER.

Förutom Will Shortz föreläsning ska de även informera om lag-VM i pingis som spelas i Halmstad Arena under våren 2018. Det är det största idrottsevenemanget som någonsin hållits i staden. Syftet med PING PONG POWER är att synliggöra och skapa ett intresse för pingis i allmänhet och lag-VM.