Lars Lagerbäck om att bli hedersdoktor på Mittuniversitetet

3:27 min

På torsdagen inleds installationerna av nya professorer och doktorer på Mittuniversitetet. En av dem som ska installationsföreläsa är den nya hedersdoktorn Lars Lagerbäck från Ånge, tidigare fotbollsförbundskapten.

På installationstalet pratade Lars Lagerbäck bland annat om ledarskap i praktik och teori och hur han har jobbat med Islands fotbollslandslag. 

– Jag upplever island som väldigt fascinerande, som den gledsbygdsbo jag är. Jag tror att väldigt många grenar både i Sverige och i andra länder kan lära mycket av Island, säger Lars Lagerbäck. 

Vill sprida ett bra budskap 

Hedersdoktorerna utnämns som en uppskattning för framstående insatser inom något av Mittuniversitetets områden eller för den region där Mittuniversitetet verkar. 

– Förhoppningsvis kan jag använda den här titeln för att sprida ett bra budskap, säger Lars Lagerbäck. 

Vad betyder hedersdoktorstiteln för dig, för fotbollen och för Ånge? 

– Jag hoppas att det betyder mycket för hela regionen och inte bara Ånge. Där tycker jag också att Mittuniversitetet kan göra mycket. Jag ser gärna att man förändrar regionalpolitiken i det här landet på många olika sätt. För fotbollen har det nog inte så stor betydelse, men för mig personligen är det väldigt givande, säger Lars Lagerbäck.  

För mig är det väldigt givande. 

Han berättar vidare att kunskap är viktigt och en hörnsten i hur han har jobbat. 

– Det har hjälpt mig otroligt mycket i mitt yrkesutövande, säger Lars Lagerbäck.