Regeringen reagerar på Ekots avslöjande om konsekvenserna för Uber-popförare

2:22 min

Det kommer reaktioner från regeringen efter Ekots rapportering om att omkring 60 förare åtalats och dömts för att ha kört Uber pop, där privatpersoner skjutsade kunder mot betalning.

Det här har fått konsekvenser för förarna som har förlorat andra jobb, körkort och får i vissa fall vänta längre på att bli svenska medborgare.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är upprörd över Ubers agerande:

– Naturligtvis förskräckligt att människor som tror att de gör något helt ok, att de fått uppgifter om att de gör något helt ok, flera av de här personerna får ju sina liv förstörda. Jag tycker att det är väldigt olyckligt att enskilda människor hamnar i kläm på det här sättet, säger Anna Johansson.

I måndags morse avslöjade Ekot och Kaliber att företaget Uber nu utreds av polis och åklagare efter att ha drivit tjänsten Uber POP. Infrastrukturminister Anna Johansson vill inte kommentera förundersökningen men konstaterar att Transportstyrelsen redan i fjol pekade på just beställaransvaret som företaget Uber inte uppfyllde gällande Uber pop.

– Jag har svårt att göra annan tolkning att man som företag låter enskilda personer... Man underlåter att informera om hur lagstiftningen ser ut och låter de ta smällen, det är svårt att dra någon annan slutsats när man ser de fällande domarna mot de enskilda förarna i det här systemet, säger Anna Johansson.

Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet tycker att det är bra att företaget Uber nu utreds och menar att Uber Pop och liknande tjänster snedvrider konkurrensen:

– Det här innebär då att konkurrensen snedvrids och de företag som är seriösa och betala sina skatter och avgifter och vill sköta sig dom får det mycket tuffare att överleva, risken är att de slås ut och att det bara blir fifflare kvar.

Ubers Europachef Pierre-Dimitri Gore-Coty beklagar att enskilda förare har drabbats när man ville pröva svensk lagstiftning och att Uber försöker stötta förarna på olika sätt. Men nu utreds alltså även företagets intresse och den utredningen följer man med stort intresse från Ubers Europakontor i Amsterdam:

– Vi tar det här extremt allvarligt, vi följer processen och förundersökningen. Vi samarbetar med åklagaren och myndigheterna och vi hoppas att det här leder till ett slut av den här processen, säger Pierre-Dimitri Gore-Coty.

När franska domstolar utredde samma fråga var han en av de höga chefer som dömdes till att betala böter och vi frågar om han tror att samma sak kan hända i Sverige.

– Jag vet inte, framtiden lär utvisa det, säger Ubers Europachef Pierre-Dimitri Gore-Coty.