Låsta positioner i Natofrågan

Utrikesminister Margot Wallström (S) anklagades i riksdagens säkerhetspolitiska debatt för att lägga sig för Ryssland genom att säga nej till Nato.

– Hon säger precis det som Kreml önskar, sa Liberalernas Jan Björklund.

Allianspartierna anklagade Wallström och regeringen för att sticka huvudet i sanden, för neutralitetsnostalgi och för Amerikahat.

De hävdade att den enda slutsatsen som går att dra av den nyss presenterade säkerhetspolitiska utredningen är att ett svenskt Natomedlemskap skulle minska konfliktrisken i Östersjöområdet.

Men Wallström varnade för att ett Natomedlemskap leder till militär upprustning i regionen och att konfliktriskerna ökar om man förlitar sig på militär avskräckning. Hon uppgav att regeringens mål är att förebygga konflikter.

– Till slut handlar det om avskräckning eller avspänning, jag förespråkar avspänning.

Liberalernas Jan Björklund anklagade Wallström för att säga precis det som den ryska ledningen i Kreml i Moskva önskar höra.

– Hennes argument är att man provocerar Ryssland om man går in i Nato, sa han.

Moderaternas Hans Wallmark hävdade att Socialdemokraterna vill tysta ned Natodebatten av rädsla för att splittra partiet i Natofrågan och undrade om partiet går före nationens bästa.

Centerns Kerstin Lundgren ansåg att ett alliansfritt Sverige utgör en buffertstat och en säkerhetsrisk i regionen.

Kristdemokraternas Mikael Oskarsson anklagade regeringen för att ha blivit så "fredsskadad" att den inte längre kan föreställa sig att Sverige kan hamna i en konflikt.

– Jag är hellre fredsskadad än i händerna på Mikael Oscarssons planer för ett svenskt försvar, kontrade Wallström.

Hon ansåg också att påståenden om att ett ensamt och alliansfritt Sverige utgör en säkerhetsrisk är "på gränsen till oförskämt"

– Vi är inte alls ensamma, som aldrig förr samarbetar vi med andra länder.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anklagade de övriga för att de senaste två decennierna avrustat Sverige genom nedskärningarna i försvaret.

– De har spelat rysk roulette med vår säkerhet, sade han.

SD vill dock inte att Sverige går med i Nato och tycker att frågan ska få avgöras i en folkomröstning.

– Det måste vara slut på det tysta gradvisa närmandet till Nato, det är dags att fråga vad svenska folket tycker, sa han.