Jätten - en godhjärtad film

2:35 min

Johannes Nyholm fick ett genombrott som kortfilmare när han gjorde Guldbaggebelönade "Las Palmas". Nu har Nyholm gjort sin första långfilm, "Jätten", som har premiär idag. Roger Wilson recenserar.

Men vad är det här, egentligen?
Tänker jag när jag sitter och ser Johannes Nyholms Jätten. För så här förvirrad, förvånad och....förtjust har jag nog inte blivit av en svensk långfilmsdebutant sen Ruben Östlund gjorde sin Gitarrmongot för 12 år sen.
För Johannes Nyholm har lyckats göra något helt eget med den här filmen. Det finns i och för sig massor av beståndsdelar som påminner om andras verk, men han sätter liksom ihop byggstenarna på ett helt originellt sätt.

För berättandet i den här filmen sträcker sig från ibland ganska fyrkantigt spelade scener med amatörskådespelare i till exempel bouleklubben Tre kulor, till symboliska drömscener om längtan efter en frånvarande mor.
Så ibland påminner Jätten mest om dokumentär-serien Klippans karaokecup, ibland om Suzanne Ostens filmer, och då och då om just en tidig Ruben Östlund.

Däremot vet jag inte någon annan regissör än just Johannes Nyholm som skulle välja att lägga de sista tjugo minuterna av en film på att skildra ett katastrofalt arrangerat nordiskt mästerskap i boule. Det som av någon anledning ordnas sida vid sida med en beachvolleyturnering med tillhörande kulturkrockar och konflikter till följd.

Eller någon annan som skulle välja en huvudperson som Rikard, autistisk och med en missbildning som påverkar både hans hjärna och hans yttre. En person som egentligen förblir en främling genom hela filmen. Men vi får se hans drömmar, där han är en jätte, som kliver fram genom världen med sjumilasteg.

Ibland får inte Nyholm ihop sin blandning av dokumentära grepp, skruvad humor och drömestetik. Det glappar och skär sig och hela berättelsen stundtals stannar av. Men på något vis fungerar ändå helheten. Det är varmt, inspirerande och humanistiskt. För där andra skulle jobba med ironi och distans så går liksom Nyholm in i berättelsen på ett nästan naivt sätt. Det här är något så sällsynt som en godhjärtad film.