Chans att bygga hållbart Haiti efter orkanen

1:43 min

Stora hjälpinsatser sätts nu in på Haiti för att föra ut mat och vatten till de nödställda efter orkanen förra veckan. Många saknar också tak över huvudet och det här kan bli en chans att bygga upp ett mer hållbart och orkantåligt samhälle enligt Unicef.

Samtidigt varnar forskare för att misstagen från jordbävningen för sex år sedan inte bör upprepas.

Antropologen och ekologen Andrew Tarter vid Floridas universitet tycker att det är dags att hjälporganisationer och biståndsgivare lyssnar på vad haitier vill ha. Inte som under FN:s "Build back better"-kampanj för sex år sedan då det byggdes futuristiska hus i bambu och trä som säkert fungerar bra i andra klimat, men som här står och ruttnar. 

– Det ska vara cement. Det vet varje haitier som vill att barnen ska kunna ärva sitt föräldrahem, fortsätter Andrew Tarter som forskar kring hur Haiti kan bli mer hållbart i ett förändrat klimat.

Han får medhåll av Rorone Fleurimond i Pointe Sable som förlorat sitt skjul av trä och korrugerad plåt i orkanvindarna och jättevågorna förra veckan.

– De enda husen som klarat sig här är av cement, enligt Rorone Fleurimond. Men hur hon ska få råd att bygga ett sådant hus har hon ingen aning om.

– Både biståndsorganisationer, FN och haitiska staten har lärt sig av misstagen efter jordbävningen, anser Cornelia Walther på FN:s barnfond Unicef. Det är en mycket bättre samordning av hjälpinsatserna denna gång enligt Cornelia Walther och hon tror att återuppbyggnaden kan bli en chans till ett mer hållbart samhälle som bättre står rustat inför nästa orkan.