Ceta i hamn – men handelsavtalet splittrar MP

1:31 min

Regeringen fick i dag EU-nämndens stöd för att godkänna Ceta-avtalet – ett handelsavtal mellan EU och Kanada. Trots att avtalet är hett omdebatterat ute i Europa var det i Sverige bara Vänsterpartiet som reserverade sig i EU-nämnden. Men Miljöpartiet är splittrat i frågan.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter är en av fyra miljöpartister i riksdagen som är på krigsstigen.

– Alla våra vänner i miljörörelsen runt om i Europa och Kanada – de gröna och fackföreningar – är kritiska. Jag önskar att vi kan skapa en debatt om det här, så att vi åtminstone vet vad vi gör innan riksdagen fattar slutgiltigt beslut om hela avtalet, säger han.

Enligt kritikerna ger avtalet ökad makt åt stora multinationella företag, på bekostnad av demokrati och miljö. En viktig punkt för kritikerna är att företag i Kanada ska kunna klaga till en särskild domstol om Sveriges riksdag fattar beslut som missgynnar dem.

Men EU-minister Ann Linde (S) har ingen förståelse för kritiken.

– Det är ett nytt förfarande som har kommit fram efter den här stora oron och kritiken. Så även på den punkten borde Carl Schlyter och andra vara nöjda, säger hon.  

Ceta-avtalet är omfattande och handlar om allt från miljö till arbetsrättsliga frågor och det ses av många som ett slags test inför TTIP-avtalet – ett liknande avtal som EU planerar att genomföra med USA, men som just nu har kört fast i förhandlingarna.

För de som vill ha det amerikanska avtalet är det ett viktigt första steg att baxa Ceta-avtalet igenom EU:s institutioner och alla nationella parlament.

Ann Linde är stolt över avtalet som på tisdag ska godkännas av EU:s handelsministrar.

– Cetaavtalet är det mest moderna och mest ambitiösa handelsavtalet som vi överhuvudtaget har, säger hon.