Spekulationer tar fart när Thailands nya kung får vänta

2:41 min

Tusentals sörjande har samlats på palatsområdet i Thailands huvudstad Bangkok inför en ceremoni efter kung Bhumibols död igår. Ett års landssorg har utlysts och samtidigt har militärjuntan meddelat att den formella utnämningen av kronprinsen till ny regent får vänta, för att han ska få tid att sörja sin far. Det har satt fart på spekulationerna.

"Kungen är död! – Länge leve konungen!" brukar det ju heta när en manlig monark lämnar jordelivet. Men när den av juntan utsedda nationalförsamlingen i går kväll aviserade kungens död samtidigt lät förstå att kröningen av den nye regenten kommer att dröja, satte det fart på spekulationerna.

– Vissa har tolkat det som det finns en tveksamhet om att låta kronprinsen ta över, att det skulle finnas ett alternativ, säger statsvetaren Eva Hansson vid Stockholms universitet.

Den 64-årige kronprinsen Maha Vajiralongkorn är inte alls lika populär som sin far, och hans affärskopplingar till den tidigare premiärministern Thaksin har väckt frågor.

Dessutom har hans leverne har väckt stor oro inom den thailändska rojalistiska eliten, menar Eva Hansson.

– Många i den eliten tycker nog att han inte levt ett liv som är lämpligt för  en monark. Han är gift tre gånger och det finns andra diskussioner om hans lämplighet, men det är svårt att diskutera på grund av de hårda majestätsbrottslagarana i landet. Det är svårt att veta vad som är sant och inte, säger hon.

Det har länge spekulerats om hans äldsta syster, som anses vara betydlig populärare, skulle ta över, trots att landet konstitutionellt har manlig tronföljd. Men det tror inte Eva Hansson på.

– Kungen hade ju kunnat ändra tronföljden om han velat men det har han inte gjort. Så jag tror att man kommer att följa lagen, säger hon.

Istället är det andra frågor som kommer att vara avgörande för landets framtida utveckling.

– Om det inte blir ett val nästa år som utlyst kan folk mycket väl ge sig ut på gatorna igen, säger Eva Hansson.