Stefan Haases recept på lammgryta

Stefan Haase lagade mat i Maris Café och delade med sig av hur han gjorde plov - österländsk lammgryta.

2-4 pers

½ kg lammgrytbitar

Smör

1½ stor gul lök

1 msk spiskummin

½ msk vanlig paprika

1½ tsk stark paprika

1½ tsk gurkmeja

1-2 köttbuljongtärningar

1-2 morötter

4 dl avorioris

Klippt persilja

Saltgurka

Ev granatäppelkärnor

 

Putsa bort ev fett och senor från köttbitarna. Fräs dom i två omgångar i rikligt med smör i en het stekpanna så köttet får fin brun färg. Lägg över köttet i en kokgryta. Fräs andra köttomgången och häll i grytan. Hacka löken fint. Fräs löken i köttflottet så den mjuknar. Häll på lite vatten och häll alltihop i grytan. Fyll på mer vatten så det gott och väl täcker. Låt koka upp. Smula i buljongtärningen/arna. Ta i alla kryddorna. Låt koka sakta under lock i 1 tim.

Skala under tiden morötterna och riv dem sen på det grövsta på rivjärnet. Häll i morotsrivet när det återstår 10 min av koktiden och rör om. Häll sedan på riset som ett täcke över lammgrytan och låt småputtra under lock i 25 min. Rör runt så allt blandar sig. Strö på persilja och granatäppelkärnor.

Servera genast tillsammans med saltgurka.