
"Svenska hijabis" representerar inte alla kvinnor med huvudduk
"Svenska hijabis" är den första svenska pjäsen med enbart kvinnor i hijab, alltså huvudduk, på scen. Pjäsen tillhör genren community-teater, vilket innebär att den bygger på skådespelarnas egna erfarenheter av att bära hijab i Sverige. Men målet är inte att utbilda eller skapa debatt, utan att göra så bra scenkonst som möjligt.
Att bära hijab i Sverige är att ständigt behöva brottas med andras fördomar. Det säger Maryam Dinar och Ruhani Islam, två av fem kvinnor som står på scen i "Svenska hijabis". Frågor som "Gillar du IS?" "Är du feminist?" "Misshandlar din pappa dig?" kan få det att kännas som att de ibland bara är sin hijab, som att människan bakom försvinner. Men att berätta om händelser de helst skulle vilja glömma inför en stor publik, är inte helt enkelt, säger Maryam Dinar.
- Det är svårt att prata om att man har blivit påhoppad, blivit förnedrad och kränkt på stan. Det är en slags trauma som man försöker förtränga.
Att få klä sig som man vill
Men även om de ofta kan känna sig missförstådda, så är de glada att de valt att bära hijab.
- För mig symboliserar den kvinnans rätt till ett fritt val, att kunna klä sig som hon vill. Men det symboliserar också min existens som muslimsk kvinna i samhället, den för mig närmare min religion, säger Maryam Dinar.
- Det handlar mycket om att välja själv, och att stå för det man tror på, säger Ruhani Islam.
Det finns de som ändå tycker att huvudduken är en patriarkal och kvinnofientlig symbol, bland annat eftersom den antyder att det är kvinnors ansvar att skydda sig från mäns blickar. Fast för Ruhani Islam och Maryam Dinar handlar det om varför man bär den.
Står inte på scen för att utbilda
- Jag tycker inte vi gör det för männens skull. Precis som att många säger att kvinnor sminkar sig för mäns skull, men man gör det ju för sig själv. Jag tror att många har svårt att förstå det, för de har redan bestämt sig, säger Ruhani Islam.
"Svenska hijabis" består av många korta scener, alla med hijaben i fokus. Men Ruhani Islam och Maryam Dinar vill inte representera varenda svensk kvinna som bär någon form av huvudduk. Och de står inte på scen för att utbilda andra.
- Vi kommer ha kul på scenen. Vi är inte här för att lära er något, vi är inte här för att ändra åsikter. Men de som sett pjäsen kan aldrig mer säga att de inte visste att sådant här hände. Sen får de göra vad de vill med den informationen.
Fotnot: America Vera Zavala står för manus och regi. Efter att pjäsen spelats på Dramaten i Stockholm kommer den att turnera till andra delar av landet.