Över hundra soldater döda i Afghanistan

1:09 min

I Afghanistan har Talibanerna de gångna månaderna gjort framstötar mot flera städer i landet. I Helmandprovinsen i de södra delarna ska över hundra soldater ha dödats i ett bakhåll när de försökte retirera.

Det är bara jag och två till kvar av hela styrkan, säger en soldat till nyhetsbyrån Reuters utsända i Lashkar Gah där massakern ska ha skett.

Soldaterna var stationerade i staden som under flera veckor nu varit utsatt för talibanernas beskjutning som omringat staden. Enligt myndighetskällor ska soldaterna ha trott sig fått fri lejd att lämna staden men överfallits i utkanterna av den och enligt officiella uppgifter ska omkring 100 soldater ha dödats men andra källor talar om betydligt fler.

I överfallet ska dussintals dessutom ha tagits till fånga och talibanerna ska ha kommit över fordon och hundratals handeldvapen. De senaste månaderna har Talibanerna gjort attacker mot flera städer i landet och säger sig nu kontrollera 85 procent av just helmand provinsen vars vallmoskördar och opium står för den största delen av väldens heroin.

Samtidigt har de afghanska säkerhetsstyrkorna har allt svårare att hålla ställningarna. Enligt Reuters källor förlorar säkerhetsstyrkorna, polis och militär, nu 5000 rekryter i månaden genom förluster och avhopp. Samtidigt lyckas man bara fylla på med ungefär 3000 nya.