Handikappskyltar kan missförstås

2:21 min

Skylten har som symbol en person som sitter i rullstol. Därför tror vissa att symbolen bara handlar om rullstolar, men ofta gäller det för alla sorters funktionsnedsätningar.

Så här säger experten Susanna Laurin:
– Det är ju lite konstigt att ha en symbol på en så väldigt speciell sak som en rullstol. Det känns ju lite konstigt att man ska gå in på en toalett med en rullstols-symbol när man inte sitter i rullstol själv.

Toaletter som många behöver

En så kallad handikapptoalett brukar vara extra stor. Där inne finns också ett handtag att hålla sig i och en larmknapp att trycka på om man vill ha hjälp.

Även personer som inte sitter i rullstol kan behöva sådana toaletter, säger Susanna Laurin:

– Om man har det som kallas för klaustrofobi till exempel, då man tycker att det är läskigt att vara instängd i små utrymmen. Då är det också väldigt bra att det finns lite mer luft och utrymme på de stora toaletterna.

Skylten kan betyda olika saker

Symbolen med en rullstol kan betyda olika saker på olika platser. Ibland betyder skylten att platsen är tillgänglig för alla sorters funktionsnedsättningar. Då gäller det även för osynliga funktionsnedsättningar, som exempelvis utvecklingsstörning.

Men ibland handlar handikappskylten bara om personer som har svårt att gå och röra sig. Så är det på en handikapp-parkering till exempel.

Symbol för osynliga funktionsnedsättningar

Susanna Laurin är chef på företaget Funka som ska hjälpa personer med funktionsnedsättningar. Hon säger att dagens handikappskyltar kan missförstås men att det är svårt att hitta någon ny symbol som alla kan vara nöjda med:

– En del funktionsnedsättningar kanske man inte ser och det är svårt att hitta på en bild för något man inte ser. Det blir osynligt och svårt att rita.

Ny variant på skylten

Ja, det kan alltså vara svårt att hitta på en helt ny symbol. Men det finns ändå en ny variant av den gamla handikappskylten:

– Man behåller rullstolen, men personen som sitter är mer aktiv och rör på sig. Så att personen som sitter i rullstolen känner sig mer som en viktig person som gör någonting.