Hundratals katter tävlade i utställning

1:19 min

De hade badats och kammats. De hundratals katterna som deltog i Billingebygdens Kattklubbs utställning i helgen var i fin form när de presenterades för juryn.

Det var den 38:e utställningen som Billingebygdens Kattklubb arrangerade och den hölls i Swegonhallen i Kvänum. På söndagen fanns ungefär 240 katter i 30 olika raser på plats. Utställarna kom från både Sverige och Norge och tävlade i fem olika kategorier, som baserades på pälsens längd.

Det som juryn tittade på var huvud- och ögonform, färg, kroppsbyggnad, päls och kattens kondition för dagen.

För att delta var katterna tvungna att vara vaccinerade, chipmärkta och ha stamtavla.

Anne-Maj Nilsson var en av utställarna som deltog med sin katt Maj-Britt, som är elva år och av rasen brittisk korthår. Hon har varit med på många utställningar genom åren och vunnit en hel del titlar. På lördagen tog hon hem två priser, best in show veteran och best in show kastrathona i kategorin korthåriga raser.

– Det är spännande. Man har mycket kattkompisar, både andra katter som man känner, men framför allt andra ägare och uppfödare. Det är trevligt, säger Anne-Maj Nilsson om att vara med på utställningar.

Hon menar att det går att göra iordning sin katt ganska mycket inför en utställning, men att det viktigaste är att katten är i bra kondition.

– Brittisk korthår är ganska enkel att sköta på sätt och vis, men det är lite fix ändå. Man badar dem om det behövs. Det är lite olika hur man gör beroende på vad man har för katt, hur pälsen är och sådär. Sedan får man se till att de är rena och fräscha såklart och kloklippta.

Maria Herngren, ordförande och utställningskommissarie i Billingebygdens Kattklubb, menar att det märks att allmänheten tycker att det är kul att delta i sådana här tillställningar.

– Det är jätteroligt och då når vi också ut med vårt budskap. För en annan tanke med sådant här är att vi vill informera om katten, visa upp katten och höja dess status som husdjur, säger hon.