Säkerheten skärps på alla flyktingboenden

1:29 min

Efter helgens storbrand i asylboendet i Fagersjö i Farsta skärper nu Stockholm stad säkerheten kring alla sina flykting- och transitboenden. 

Närmare 40 personer fick evakueras när det började brinna på ett flyktingboende i Fagersjö i Farsta igår natt. Orsaken till branden är ännu oklar men polisen misstänker att branden var anlagd.

Räddningstjänsten hade 13 enheter på platsen för att bekämpa branden under natten mot söndagen.

– Det var en av våra patruller som passerade förbi som såg att det brann i fasaden, sa Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT, och uppger att larmet kom in strax före klockan 01.30.

Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad med särskilt ansvar för stadens flyktingboenden säger att helgen händelse är hemsk och att man nu ökar säkerheten på alla boenden. I fagersjö har man haft mer säkerhet tidigare. 

– När det gäller Fagersjö har vi redan satt in nya insatser, det bor ju kvar ett antal personer i den andra byggnaden som inte blev brandskadad. Men den ökade säkerheten gäller all verksamhet vi har.

När du säger höjd säkerhet vad menar du då?

– Det kan handla om fler väktare, kameror, värmedetektorer. Det finns ett antal åtgärder som man kan ta till.

Fanns det en hotbild mot boendet?

– Nej inte nu, i början av året fanns det en möjlig hotbild så då hade vi mycket säkerhet under en lång tid. Sedan gjorde vi en bedömning att det var lugnt och vi trappade ned bevakningen.

Vad händer nu?

–Vi har flyttat de drabbade till ett akut boende, senare idag ska vi ha ett möte för att avgöra hur vi går vidare. Stadsdelen är ju med och hjälper till och se hur de mår. Polisen gör ju en utredning kring branden så vi får se om och när människor kan flytta tillbaka.