Akademien har slutat söka Dylan

6:25 min

Svenska Akademien har varit i kontakt med en medarbetare nära Bob Dylan, men har ännu inte fått något svar av artisten om han tänker ta emot litteraturpriset eller inte. Sara Danius meddelar nu att Akademien slutar söka litteraturpristagaren.

Hör en längre intervju med Sara Danius om Dylans tystnad under artikeln

Lyssna på Bob Dylans ökända tal efter att ha fått Tom Paine Award 1963

Vi är nu inne på fjärde dygnet sedan Svenska Akademien tillkännagav att Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur – och fortfarande inga reaktioner från pristagaren själv.

Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius säger till Kulturnytt under förmiddagen att de har kontakt med en nära medarbetare till Dylan, men att Akademien inte gör något ytterligare för att få besked från pristagaren.

– Vi sitter stilla i båten och jag är inte orolig, jag har en känsla av att Bob Dylan kan komma. Det är en känsla, jag kan ha fel. Det är naturligtvis tråkigt om han inte gör det. Men i sådana fall är utmärkelsen hans och vi kan på sätt och vis inte ta ansvar för vad som händer nu, vill han inte komma så vill han inte komma. Det blir en stor fest ändå och utmärkelsen är som sagt hans och det är det viktiga.

Hur ser ni på att han inte uttalat sig ännu?

–Jag är inte alls orolig, jag har en känsla av att han kommer höra av sig. Det oroar mig inte alls.

Sara Danius berättar att hon har varit i kontakt med en nära medarbetare till Bob Dylan via telefon och mejl. Hon hoppas på svar inom kort, men tills vidare gör de inget ytterligare för att försöka få svar från Bob Dylan om han accepterar utmärkelsen.

– Just nu gör vi ingenting. Jag har ringt och mailat till den här närstående medarbetaren och fått mycket vänliga svar. Just nu räcker det alldeles utmärkt.

Vad har du fått för svar då?

– Det kan jag inte gå in på.

Har det här skett tidigare, att Akademien inte fått tag i pristagaren?

– Det kan jag inte påminna mig om på rak arm, däremot hade vi pristagaren Jean Paul Sartre som inte ville ta emot priset över huvud taget.

Börjar ni bli nervösa för att det ska ske igen, i det här fallet?

– Nej.

I P1 Kultur beskriver kulturredaktionens Mattias Berg situationen som "väldigt unik".

– Det finns pristagare som inte kommit och till och med som tackat nej till priset, men att på det här sättet inte ens kommentera det faktum att man fått priset eller inte bli nådd av Akademien så här långt efter tillkännagivandet, det är i alla fall inget jag stött på, säger han.

Han gissar att Bob Dylan inte kommer att dyka upp till prisutdelningen i december.

– Jag har svårt att tro att han kommer om Akademien inte ens har fått tag på honom innan. Å andra sidan kan man säga att det skulle passa honom ganska bra att komma som en slags objuden gäst på sin egen fest, det skulle nog passa hans image.

Fakta: Pristagare som har uteblivit (TT)

En person har tidigare tackat nej till Nobelpriset i litteratur. Den franske författaren och filosofen Jean Paul Sartre avböjde priset 1964, eftersom han sade sig värna om sin frihet och sitt oberoende. Akademiledamoten Lars Gyllensten hävdade att Sartre hörde av sig flera år senare och ville ha prispengarna. Men då var det för sent.

Den ryske författaren Boris Pasternak tackade ja till priset år 1958. Men senare tvingade ryska myndigheter honom att tacka nej.

Flera författare har uteblivit från Nobelfestligheterna. Det har lösts med alternativa program. Harold Pinter och Elfriede Jelinek deltog på storbildsskärmar. Doris Lessings läkare avrådde henne från att åka. Hon skrev då ett tal som hennes förläggare läste upp. När Tomas Tranströmer tilldelades priset gjorde man ett program utifrån hans dikter, på grund av poetens talsvårigheter efter en stroke.