Certifiering ska stoppa fula elsäljare

0:58 min

För att få bukt med oseriösa elbolag där säljare riktar in sig på gamla, sjuka och språksvaga så inför nu elbranschen en certifiering.

- Vi har ju sett att vi haft problem med förtroendet hos våra kunder. För att det ska bli tydligare lättare och tryggare så vill vi med certifieringen kvalitetssäkra processen, säger Catherine Lillo, projektledare på branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Kraven är bland annat att särskild hänsyn ska visas till kundgrupper som är extra utsatta och att kunden ska ges information om sina rättigheter och få tydlig och korrekt prisinformation.

En logga ska hjälpa kunderna att se vilka bolag som klarar kraven. Förhoppningen är också att det tydligt på jämförelsesajter på nätet ska framgå vilka bolag som är seriösa och godkända. 

I kundundersökningar har elbranschen under flera år fått bottenbetyg.  Enligt branschföreningen handlar det om ett fåtal oseriösa bolag som ställt till stor skada.

Problemet finns över hela landet men Karlstadsborna har varit särskilt drabbade. Detta har lett till att det kommunala bolaget Karlstads energi fått många samtal från förtvivlade människor som inte förstått vad de sagt ja till.

- Jag tycker problemet varit jättestort för de har lurat rätt okunniga människor om det här - som dementa, äldre, funktionshindrade och sådana som inte kan språket, säger Sören Blomqvist som är marknadschef på Karlstads energi.

Redan 2010 började Karlstads energi driva frågan och efterlysa åtgärder i elbranschen.

- Vi har gjort anmälan både till polisen och konsumentverket men det har varit ganska trögt att få med andra på det här tåget.

Förra året gick de två branschorganisationerna Svensk fjärrvärme och Svensk energi samman till Energiföretagen Sverige och då beslutades att en certifieringskulle tas fram. I vår ska de första företagen bli klara och till hösten räknar man med att det ska vara klart.

- Jag tycker det är ett bra initiativ. Så nu gäller det att så många som möjligt i branschen hoppar på det här och att det marknadsförs av branschföreningen så att det blir ett värde att vara certifierad.

Själva certifieringen ska göras av ett oberoende företag. Vilket det blir tillkännages i nästa vecka när avtalet med branschföreningen är klart.