Världens bästa krisberedskap i London

Krisberedskapen bland företagen i London är bäst i världen. Det anser Svenska exportrådet. En undersökning av beredskapen hos svenska företag i världen drar samma slutsats.

– När vi gjorde den här undersökningen jämförde vi flera olika större städer i världen och då visade det att London var den som var mest medveten om ett ganska överhängande krishot. Man hade vidtagit förberedelser, säger Henrik Perbeck, chef för exportrådet i London.

– Alla har ju gått och väntat på det här i ungefär fyra år men precis på slutet så verkade det som om folk började tro att det kanske inte kommer något.

Henrik Perbeck och hans lilla personalskara vid exportrådet hade det dramatiskt på fredagen med kontoret bara ett hundratal meter från Edgware road där en av explosionerna inträffade.

En jobbig dag hade också Skanska i London med drygt 1000 anställda att hålla reda på. Men det finns en handlingsplan för sådana här tillfällen menar informationschefen Peter Gimbe.

– Ja, alltså alla våra lokala kontor har någon form av handlingsplan att agera efter när sånt här händer. Det viktigaste är att fokusera på att ta reda på var våra anställda befinner sig, hur mår dem och finns det någonting vi kan stödja och hjälpa dem med. Det är det vi prioriterar först och främst.

Har det varit svårt?

– Det är svårt eftersom våra byggarbetsplatser är utspridda över många olika delar av London så det är inte enkelt. Plus att det är också så att folk varit på väg till jobbet den här tidpunkten och det är svårt att veta exakt var alla befinner sig

Även på Astra Zeneca finns klara rutiner. De anställda på huvudkontoret i London har räknats in och även folk på tjänsteresa i London söks upp berättar informationschefen Ann Charlotte Knutsson

– Vi har alltså i det här fallet satt igång kontrollen av dem personer som är på tjänsteresa till och från London. Vi har också ett team som sitter centralt och har hand om informationen.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se