EU-kommissionär varnar för terror i Europa efter Mosul

1:47 min

EU:s kommissionär för säkerhetsfrågor varnar i dag för att offensiven mot Mosul kan leda till att IS-krigare återvänder till Europa. Det här är ett hot vi måste vara beredda på att möta, säger han.

Det är till den tyska tidningen Die Welt som EU:s säkerhetskommissionär Julian King varnar för följderna för Europa av Mosulkriget. Europa måste förbereda sig på en tillströmning av IS-krigare om de irakiska regeringsstyrkorna lyckas återta IS-fästet Mosul, menar han.

Robert Egnell är professor på Försvarshögskolan och säger att varningen kan vara en uppmaning till Europas säkerhetstjänster om att samarbeta mer.

– Jag tycker det är en varning att ta på allvar. Att kommissionären går ut på det här sättet är i alla fall en uppmaning om att samarbeta och han uttrycker också viljan att stötta de enskilda staterna i EU i deras arbete att säkra gränser och att kontrollera pass i ökad utsträckning, säger Robert Egnell.

Han tror dock inte att det kommer röra sig om ett stort antal, men att även ett litet antal återvändare skulle utgöra ett allvarligt hot.

– Varje våldsbenägen är ett stort hot. Vi såg i Normandie hur två personer beväpnade med kniv kan orsaka enorm skräck, säger Robert Egnell.

Han säger till tidningen att runt 2500 IS-krigare från Europa befinner sig i Mosul och att tidigare erfarenheter från framför allt Afghanistan visar att inte alla återvänder till sina hemländer efter att de är besegrade.

Säkerhetskommissionären Julian King tillträdde i september och säger till tidningen att EU ska agera för att förhindra terroristerna från att utföra terrordåd.

Svenska Säpo kommenterar Julian Kings varning med att det är för tidigt att säga vad händelseutvecklingen i konfliktområdet innebär för hotbilden mot Sverige och övriga Europa.