Malmö

Daria skriver om svartjobbande löneslavar

6:07 min

Daria Bogdanska berättar i en serieroman om sitt nya liv i Sverige sedan hon lämnade Warszawa och Polen för att börja på serieskola i Malmö. För att försörja sig jobbade hon svart på en restaurang för 50 kronor i timmen.

– Mina kolleger från Bangladesh tjänade ännu mindre, de svenska mer. Men det var enda sättet för mig att överleva, och kunna studera, säger Daria Bogdanska.

– Jag såg, som jag beskriver i boken, lite argt på kunderna, men det är inte deras fel. Det är chefernas fel. Det var min chef som hade makt över mig, om jag skulle överleva i Sverige.

Till slut fick hon nog av orättvisorna och drog igång en facklig kamp på arbetsplatsen. Det är berättelsen om Daria i nya serieromanen Wage Slaves, det är också berättelsen om Daria Bogdanskas nya liv i Sverige, om ett Malmö som rymmer många parallella världar.

Hon vann den fackliga kampen mot sin chef, men han förnekade allt i en tidningsartikel. Boken är ett sätt för Daria Bogdanska att ge sin version.

– Det finns många invandrare i Sverige, men de har ingen egen röst. De får sällan berätta om sina erfarenheter, så jag vill skildra deras villkor i Sverige.

Nu har hon fått jobb som serietecknarlärare på Fridhems folkhögskola i Svalöv.