Rysk tv-kanal utan brittisk bank

1:34 min

Den ryska Kreml-tv-kanalen RT, tidigare Russia Today, har sagts upp av sin brittiska bank.

Att kanalen sagts upp är ett politiskt beslut och en attack på yttrandefriheten, hävdade tv-kanalens chefredaktör och ryska UD:s talesman. Men brittiska regeringen förnekar att den har något att göra med bankens beslut.

– Det är upp till banken att besluta om vilka kunder de vill erbjuda service, förklarar brittiska premiärministern Theresa May.

Men någon förståelse för bankers oberoende verkar inte finnas i det officiella Ryssland. Det visas av reaktionerna på en brittisk banks beslut att säga upp den statsstyrda tv-kanalen RT från december.

Chefredaktören Margarita Simonyan kallar bankens beslut ett brott mot pressfriheten och politiskt. Ryska utrikesministeriets talesman kräver en förklaring från brittiska regeringen och det kommer krav på att brittiska BBC:s ryska bankkonton ska frysas.

Banken NatWest som ägs av Royal Bank of Scotland har inte givit något skäl till varför RT:s brittiska kontor inte längre är önskvärd som kund.

Simonyan påstår att det är början på nya sanktioner. Det förnekas från Storbritannien, som precis som May understryker att banker är oberoende och avgör själva vilka kunder de vill ha.

RT sänder dygnet runt på engelska, arabiska och spanska. I Storbritannien har kanalen riskerat sin sändningslicens för sin partiska och lögnaktiga rapportering om kriget i Ukraina. Detta sedan övervakningsmyndigheten Ofcom slagit fast att RT brutit mot brittiska mediaregler om opartiskhet för tv-kanaler.

En annan av Kremls megafonjournalister, tv-ankaret Dmitrij Kiseljov, finns med på EU:s sanktionslista för sin Ukrainarapporering.