Personliga hälsosidor ska spara pengar och liv

1:47 min

Både i Finland och Sverige kommer medborgare snart kunna samla all hälsoinformation på en personlig nätsida. I Finland finns redan apoteksrecepten och sjukhusjournalerna samlade och nu öppnas också för alla mätvärden som smartklockor samlar in. Syftet är att spara vårdkostnader och hålla folk friska längre.

– Jag tror på det, jag mäter pulsen när jag springer för att inte springa för hårt. Jag vill inte ta livet av mig medan jag försöker hålla upp min kondition, säger Veli Mäkelä.

Han är en av alla finländare som skaffat sig en smartklocka som mäter pulsen när han sportar och har dessutom kollat via en app hur många andningsuppehåll han har på natten när han snarkar.

Alla de här mätvärdena har hittills inte läkare kunnat ta del av enkelt, men nästa år öppnar Finland upp den nationella hälsosidan Mina Kanta där alla medborgare redan har sina apoteksrecept och sjukhusjournaler samlade, så att även deras egna mätdata kommer in i den personliga hälsodatabasen.

Artificiell intelligens ska på sikt hjälpa apputvecklare att kunna ge individuella hälsoråd och upptäcka att du är sjuk före symptomen märks.

– Det kan handla om gå ned i vikt eller motionera mer för att vinna några friska år, säger Konstantin Hyppönen som ansvarar för "Mina Kanta"-sidor på Folkpensionsanstalten.

Målet är att minska sjukvårdskostnaderna och ge folk större möjlighet att hålla sig friska.

I Sverige planerar den svenska e-Hälsomyndigheten att öppna personliga webbsidor för alla medborgare döpta till "Hälsa för mig" redan i år. Här ska också personliga mätvärden kunna läggas in, liksom apoteksrecepten och på sikt också sjukhusjournalerna. Var och en ska sedan kunna bestämma vem man vill dela informationen med.

– I smartklockor och i egna blodtrycksmanchetter så genererar vi enorma mängder information, men den blir ju inte tillgänglig för vården. Här har "Hälsa för mig" en tanke och det gör det möjligt för till exempel artificiell intelligens att analysera och förvarna om sjukdomar, säger Carl Jarnling på e-Hälsomyndigheten