Uppgifter: Gripen-plan kan komma att flyttas från Ronneby

1:06 min

Jas Gripen-planen som finns i Ronneby kan, om det behövs militärstrategiskt, komma att flyttas till andra baser i Sverige uppger tidningen Expressen.

Bakgrunden är Rysslands flyttning av robotar. Det handlar om robotsystemet Iskander, som är möjligt att utrusta med kärnstridsspetsar. Ryssland har beslutat att flytta systemet till enklaven Kaliningrad vid Östersjön.

Robotarna ska ha en räckvidd på 40 mil och kan nå sydöstra Sverige, enligt överbefälhavare Micael Bydén.

I en intervju i Agenda på SVT i söndags sade Bydén att Rysslands förflyttning av robotsystemet kommer leda till att Sverige ser över spridningen av svenska flygstridskrafter. 

Expressen skriver att Gripen-planen som finns i Ronneby ska flyttas och placeras på andra baser i Sverige. Men från Försvarsmakten är det locket på. 

– Vi kommenterar inte hur vi väljer att ha våra system, det omfattas av sekretess. Vi vill inte avslöja för våra motståndare hur vi lägger våra kort, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

En ledamot i riksdagens försvarsutskott säger anonymt till tidningen att det handlar om att sprida flygstridskrafterna till sidobaserna Jokkmokk, Vidsel, Hagshult, Ärna och Visby.

I dag är Försvarsmaktens Jas Gripen-plan stationerade i Luleå, Såtenäs och Ronneby, med möjlighet att stationera plan i Linköping.

Den ryska flytten av robotsystemet fick försvarsminister Peter Hultqvist att reagera i förra veckan. 

– Det är att betrakta som en provokativ signalpolitik, sade han till TT.