Jönköping

Så påverkas du av giftet i dina kläder

3:09 min

I dag hålls en kemikaliekonferens på högskolan i Jönköping där ämnet är textilier och våra kläder.

Den som ska vara moderator på konferensen är Gudrun Bremle, kemikaliestrateg i kommunen, och i P4 Jönköpings studio bedömde hon några av plaggen som reportern Alexandra Letterfors tagit med sig.

Plaggen som Gudrun Bremle bedömde var en sporttop, en vanlig t-shirt med tryck och en regnjacka.

Och många av de kläderna som vi köper i affärerna i dag innehåller gifter som vi inte är medvetna om. I vissa fall kan gifterna till och med vara så pass skadliga att de kan påverka reproduktionen hos män.

– Sportkläder kan ofta innehålla antibakteriella ämnen för att man inte ska lukta illa, och det kan leda till att vi får antibiotikaresistens. Och vi vill kunna använda antibiotika när vi behöver det, säger Gudrun Bremle.

Och enligt kemikalieexperten Gudrun Bremle så finns det fler saker som man som konsument kan tänka på i samband med att man köper nya kläder.

– När man handlar nya handlar så ska man vara mer medveten om vad man handlar. Man ska läsa på och använda miljömärkningen som en styrning. Och sen är det att återanvända kläder och ha dem så länge man kan.

Hör kemikalieexperten Gudrun Bremle bedöma Alexandras plagg och berätta vilka effekter vissa av kemikalierna i våra kläder eventuellt kan få.