Komplicerad kärlek till Spock i ny dokumentär

4:34 min

I Star Trek blev Mr Spock, spelad av Leonard Nimoy, snabbt tittarnas favorit. Nu kommer dokumentären "For the love of Spock" där Adam Nimoy skildrar rollfiguren, men även sin fars liv.

En av filmerna som ska visas på Monsters of film-festivalen är "For the love of Spock".  Det är en dokumentär om skådespelaren Leonard Nimoy och den rollfigur som han gjorde till en populärkulturell ikon; Mr Spock i Star Trek - en rollfigur som Leonard Nimoy spelade från tv-seriens start för femtio år sedan, fram till biofilmen "Star Trek into darkness" (2013).

Man skulle nog kunna säga att Star Trek som koncept antagligen inte hade blivit en succé om inte Spock funnits med, med sina karakteristiska spetsiga öron och en personlighet som nästan helt styrdes av logik istället för känslor.
Han blev snabbt publikens stora favorit, och när Nimoy gick bort förra året så twittrades till och med ett citat ut från president Obamas twitterkonto. "långt innan det var coolt att vara nördig så fanns Leonard Nimoy."

Dokumentären "For the love of Spock" är gjord av hans son, Adam Nimoy. När jag var på ett Star Trek-konvent i Birmingham för två veckor, sedan fick jag en kort pratstund med honom. Ett Star Trek-konvent är alltså en plats där fans under några dagar får chansen att både träffa och lyssna till många av de som varit med och arbetat med Star Trek genom åren. I och med sin nya dokumentär, så känner sig Adam Nimoy numera som en fullvärdig medlem av Star Trek-familjen, och att vara på konventet påminner mest om en enda stor släktträff.

Från början var det tänkt att filmen bara skulle handla om rollfiguren Mr Spock, men när Leonard Nimoy dog i början av 2015, så bestämde sig Adam för att också väva in sin fars liv i filmen. Uppvuxen i Boston med ukrainska föräldrar, så kände sig Nimoy till en början lika mycket som en outsider i USA som hans rollfigur Spock gjorde som ensam utomjording ombord på rymdskeppet Enterprise.

Adam Nimoys film "For the love of Spock" är lite spretig när den försöker fånga in alla aspekter av både Nimoy och Spock. Här blandas fansens berättelser om Spocks betydelse för dem med intervjuer med skådespelarna i komediserien "Big Bang Theory" om deras förhållande till Star Trek. Men Adam Nimoy berättar också om vad pappan gjorde förutom Spock, som t.ex. att han regisserade den framgångsrika komedin "Tre män och en baby", gav ut egna fotoböcker och till och med försökte lansera sig själv som sångare.

Men dokumentären handlar dessutom också om den ibland väldigt dåliga relationen mellan Leonard och Adam Nimoy. I sin självbiografi "My Incredibly Wonderful, Miserable Life"  som gavs ut 2008, så beskrev Adam Nimoy en dysfunktionell familjesituation. Leonard Nimoy var en kall, reserverad och frånvarande pappa som inte visste hur han skulle umgås med sina barn, utan kunde skicka ett brev där han listat 20 år av oförrätter som han gärna ville att sonen skulle ge förklaringar till.

 Att skriva en självbiografi där han hängde ut pappan blev faktiskt ett sätt för Adam Nimoy att få bättre kontakt med sin far, berättar han.
Men fansen glömmer inte oförrätter. När Adam Nimoy försökte samla in pengar för att göra klart "For the love of Spock", så fick han ett brev från ett Star Trek-fan som orolig över vilken bild Adam skulle ge av sin far i filmen. Adam svarade henne att mycket hänt sen boken kom ut - bland annat gick de bägge igenom olika 12-stegsprogram för att bli av med missbruk av droger respektive alkohol, och att de efter det kunde mötas på nytt som far och son.

 

Om man inte har vägarna förbi Stockholm i helgen så finns filmen "For the love of Spock" också att se på Google Play och Itunes.