Lördag 15 oktober 2016

Lär känna grävlingen i din trädgård

2:23 min

Har du en grävling i trädgården? Och är nyfiken på vad han eller hon egentligen gör där?

Göran Ström har följt grävlingar i 58 år och vet att de gillar maskar, sniglar och snäckor. Och det är därför de gräver i potatislandet – de är nog inte så sugna på potatisen, egentligen.

Göran ska också göra försök för att kolla om grävlingen äter spanska skogssniglar – mördarsniglar alltså.

Naturmorgons fältreporter Martin Emtenäs tillbringade en morgon tillsammans med Göran Ström i Grimstaskogen i västra Stockholm. Göran har följt grävlingarna i flera gryt här i inte mindre än 58 år. Det är urgröpningar i marken där han brukar stå, lutat mot samma tall. Han för bok över grävlingarna och är fascinerad av dem.

- Det måste lukta väldigt gott här där jag har stått eftersom den har varit framme och letat mat precis där jag brukar stå, säger Göran Ström, som följt grävlingarnas liv och leverne i Grimstaskogen i 58 år nu.

Du luktar som en daggmask!

- Antagligen.

Är det den äter helst, daggmask?

- Ja, daggmask, sniglar, snäckor. Vinbergssnäckor äter de väldigt gärna, och det har jag varit med om här vid skjutbanan hur tre grävlingungar var inne vid ett sälgbuskage och åt vinbergssnäckor. Jag gick och smög närmare och närmare och var så nära så jag kunde se att de verkligen tog vinbergssnäckan in i munnen, och så hörde man hur det krasade och så svalde de och sen tog de nästa. De åt dem med skal och allt. Man undrar ju hur magen är beskaffad, som kan klara av de vassa kanterna som det blir på ett vinbergssnäckeskal om man krossar det, säger Göran Ström.

En fråga man får är: Vad gör de i våra trädgårdar?  Om de äter mest mask och sniglar, om man har ett potatisland som ser helt uppbökat ut, har de varit på jakt efter potatis då?

- Det kan väl hända att de har ätit en och annan potatis, men säkerligen är det maskar och skalbaggslarver och annat som finns nere i jorden. Och det är ju lättare att gräva där någon har grävt efter potatisen än att gå på en hård gräsmatta och leta mat. Jag tror att det är maskarna som de har letat efter, och insektslarverna. Skalbaggarna har ju ofta väldigt stora och kraftiga larver som måste smaka smaskens.

Men de bökar ju inte så mycket utan gör en tratt på exakt rätt ställe. Hör de eller luktar de?

- Det är så pass djupt som de går, så många gånger tror jag att de hör. De har väldigt god hörsel. Och ett bra luktsinne också. Däremot ser de uppenbarligen rätt dåligt. För att det är många gånger man kommer de väldigt nära om man är i rätt vind.

Göran Ström har mött många grävlingar på nära håll. Och vill slå hål på ryktet att de skulle attackera och bita tills det krasar. Han har aldrig äggskal eller kol i stövlarna – tipset som annars brukar komma upp när man pratar grävling (så att det är äggskalen som skulle krasa, och inte benet, alltså).

- De har av någon anledning ett aggressivt rykte som är helt oförtjänt. Jag har aldrig sett någon som har varit det minsta aggressiv eller så.

Många önskar nog att grävlingen skulle vara begiven på mördarsniglar (spanska skogssniglar). Men forskningen vet inte om grävlingen klarar av den slemmiga krabaten. Men Göran Ström kommer att göra egna försök för att undersöka detta – Naturmorgon får återkomma!

Annat intressant att veta om grävlingen är att den är vaken på natten och sover i sitt gryt på dagen. Den är renlig och boar sitt gryt med torrt gräs. Toaletten har den utanför.

Men att få in ungarna i grytet är inte alltid så lätt – föräldrarna brukar få gå och hämta dem handgripligen. Och ofta smiter de ut igen när nästa unge ska hämtas…

Många människoföräldrar kan nog känna igen det beteendet.

Reporter Martin Emtenäs.

naturmorgon@sr.se