Få svenska kvinnliga dirigenter på säsongens föreställningar

0:30 min

Svenska kvinnliga dirigenter kämpar i motvind - det menar organisationen Kupp, Kvinnor upp på pulten som räknat och sett att bara 1,6 procent av alla föreställningar på svenska konsert- och operascener dirigeras av svenska kvinnliga dirigenter denna säsong.

Två av fem av säsongens föreställningar har en svensk dirigent, men en övervägande del av föreställningarna har en utländsk dirigent. Den totala andelen konserter och föreställningar med en kvinnlig dirigent har minskat från 17 procent förra året till 16 procent i år.

2016/2017 kan man bara se och höra en föreställning med en svensk kvinnlig dirigent på sex scener i landet.

Maria Eklund, ordförande i Kupp, menar att det till viss del beror på traditioner.

– De här institutionerna är väldigt traditionella och man vill inte påskynda processen så som man behöver. Man behöver öppna dörrarna och släppa in kvinnor, för det finns bra svenska kvinnliga dirigenter, säger hon.

Samtidigt kan man se en viss positiv utveckling, menar Maria Eklund. Exempelvis har Kungliga filharmonikerna satsat på fler kvinnliga dirigenter, och Folkoperan valt en kvinnlig chefsdirigent.

Kupp arbetar för att fler kvinnliga dirigenter ska få en chans genom bland annat samtal och information.

– Vi försöker förmedla budskapet, både till institutionerna och politikerna. Det kanske behövs politiska åtgärder också. Och jag tycker också att det är viktigt att utbildningen tittar på de här frågorna, musikhögskolorna, säger hon.