Väldigt få röster inifrån Mosul

1:45 min

Offensiven mot Mosul är nu inne på tredje dagen. Väldigt lite kommer ut inifrån stan, där det nu råder rädsla bland befolkningen. Said som egentligen heter något annat är en av de svenskar som försöker hålla kontakten med familjen i Mosul.

– Många, många plan uppe i himlen i Mosul. Ingen har riktigt förstått först nu.

Det är först nu de har förstått hur allvarligt det är när de hör stridsflyg över staden, berättar Said som är en av många i Sverige som har familj i Mosul.

En gång i veckan lyckas han få tag i familjen över telefon. Att kommunicera via internet är nästan omöjligt säger han. Saids familj håller sig inomhus, går inte till jobbet. Dagligen sitter de och lyssnar på nyheterna om vad som händer.

Mosul har varit isolerat i flera dagar. Internet och telefonnätet ligger nere och det kommer få uppgifter inifrån Mosul.

Men Ekot har lyckats få kontakt med en kille över sms. Han heter Sherwan och säger att han inte kan tala med mig över telefon.

Han skriver att människorna här lever i en stad i krig mellan IS och arméerna.

Jag ber att få ringa honom men han säger direkt nej och att de är övervakade. Det är väldigt dålig mottagning och jag är rädd att någon hör mig svarar han. Han avslutar med att skriva att måste avsluta konversationen.

Dagen efter sms:ar jag igen och frågar hur det är och efter ett par timmar får jag svar:

"Det råder rädsla och panik. Vi vet inte vad vårt öde är. Vi vill bara bli av med IS"

Efter det får vi ingen kontakt med Sherwan.

Sedan sommaren 2014 har staden varit i kontroll av IS. Hjälporganisationerna för en kamp mot klockan för att hinna färdigt med tältläger till de hundratusentals som väntas fly från Mosul.

Said som lever ensam i Sverige är mest oroad över är att hans familj ska behöva lämna sina hem och leva i tältläger.

– Nu kommer vintern och alla är oroade för det. Ingen vill lämna sitt hem och bo i ett läger och vänta tills striderna är över.