Löpning kan bli medicin för hjärnan

1:51 min

Att röra på sig är inte bara bra för hjärta och kondition. Löpning kan också hjälpa till att reparera hjärnan. Det konstaterar amerikanska forskare efter att studerat möss med en viss typ av hjärnskada.

Att löpning och fysisk aktivitet är bra för välmåendet har varit känt sedan länge. Men det är först på senare år som forskare kunnat se mer i detalj, på molekylär nivå, vad motion egentligen gör med oss.

I en studie i tidskriften Cell reports konstaterar amerikanska forskare att frivillig löpning kan hjälpa till att läka en viss typ av hjärnskada hos möss.

– Det som är intressant är att den ger ännu en mekanism för hur fysisk aktivitet stärker hjärnan. Vi har bara börjat skrapa på ytan vad gäller förståelsen för vad som händer i hjärnan, på molekylär nivå, när vi är fysiskt aktiva, säger Anders Hansen, läkare och psykiatriker med speciellt intresserad av vad motion gör med vår hjärna. 

Forskarna studerade hur motion påverkar möss med en särskild typ av hjärnskada. Skadan gör att de har sämre balans, svårt att gå och bara lever i runt en månad.

Mössen delades in i två grupper, där den ena fick möjlighet att när de ville springa i ett hjul. Då upptäcktes en klar förbättring i den springande gruppen, jämfört med den stillasittande.

Motionerande möss gick upp i vikt, fick bättre balans och levde i upp till ett år, det vill säga tolv gånger längre än sina icke-motionerande vänner. Mössens skador hade delvis reparerats.

– När djuren springer i buren drar de igång en naturlig reparationsmekanism i hjärnan, förklarar Anders Hansen.

När forskarna undersökte mössens hjärnor kunde de se att den fysiska aktiviteten stimulerat produktionen av så kallat myelin.

Myelin är det isolerande lagret längs nervcellerna som gör att hjärnans kommunikation och nervsignaler fungerar bättre.

Anders Hansen tycker att studier som denna tydligt visar att motion fungerar som en slags medicin för hjärnan.

– Ju mer vi förstår de här mekanismerna på djupet, desto bättre förstår vi att fysisk aktivitet inte handlar om att vara sportig. Fysisk aktivitet är medicin för hjärnan, det är något helt avgörande för hjärnan.

Källa: Alvarez-Saavedra et al, 2016. Voluntary running triggers VGF-mediated oligodendrogenesis to prolong the lifespan of Snf2h-null ataxic mice. Cell reports. Doi: 10.1016/j.celrep.2016.09.030