Utrensning av grekiska tv-kanaler

2:24 min

Efter en kontroversiell auktion av tv-licenser, kommer nu åtta privata kanaler att krympa till fyra. Nu anklagas den vänsterledda regeringen i Grekland för att försöka utöva kontroll över landets tv-landskap.

Regeringen säger att målet är att bryta de korrupta banden mellan näringsliv, politik och medier men kritiker menar att man gör precis tvärtom. 

– Syftet är tydligt; att minska mångfalden, kontrollera informationsflödet - och det är en mycket oroande och skrämmande utveckling, säger Niki Kerameos, parlamentsledamot för Greklands största oppositionsparti, konservativa Ny demokrati.

Att något behövde göras åt det grekiska tv-landskapet var de flesta överens om. Under alldeles för lång tid har för många tv-stationer hållits vid liv med lånade pengar i utbyte mot politiskt stöd. Det har varit förmögna affärsmän som ägt medier i syfte att gynna sina egna intressen och politiker som betalat för att få bästa publicitet. Det här systemet lovade den vänsterledda regeringen under ledning av Alexis Tsipras att göra upp med - men sättet man har gjort det på möts av mycket hård kritik.

Istället för att låta den självständiga radio- och tv-myndigheten ta hand om frågan har Alexis Tsipras högra hand i regeringen, den portföljlöse ministern Nikos Pappas, styrt hela processen och efter en flera dagar lång auktion där budgivarna hölls avskiljda från omvärlden, kom fyra av dem ut som vinnare. En av segrarna pekades dessutom ut som närstående regeringspartiet Syriza. Han har nu uteslutits ur processen eftersom det visade sig att han saknade tillräckligt med pengar.

Bland förlorarna finns bland annat Greklands äldsta privata tv-kanal, Mega-tv som nu måste lägga ner sin verksamhet. 

Medieprofessorn George Pleios säger att regeringen på ett oacceptabelt sätt har lagt sig i något som borde vara en sak för den fria marknaden att avgöra. Och det grundläggande problemet kvarstår - att det är rika affärsmän som skeppsredare och fotbollsdirektörer som också i fortsättningen kommer att styra över grekisk tv.

I tisdags kom en domstol fram till att hela proceduren ska tas upp till prövning för att se om det enligt Greklands grundlag faktiskt går att förändra tv-landskapet på det här sättet.