Sveriges Radio sänder direkt från mobilen

Snart går det inte bara att lyssna på radio via smartphone utan även att sända ut radioprogram direkt från mobilen. Det låter väl närmast som en utopi, men det är det inte. Tack vare ett projekt på Sveriges Radio så kommer detta att bli möjligt redan i år.
   Lars Hedh, chef för metod- och teknikutveckling på Sveriges Radio berättar om projektet Next Generation Radio.

English
Mobilen är idag ett viktigt arbetsredskap för journalister och sedan en tid har reportrar och korrespondenter på Sveriges Radio kunnat medverka i sändningar via sina mobiltelefoner via appar som Report-it Live och Luci Live. Inom en snar framtid kommer man även att kunna göra hela direktsändningar från mobilen.

Projektet ”Nästa Generations Radiohus” genomför nu en första pilotinstallation på Sveriges Radio P4 Väst, en av Sveriges Radios lokala kanaler. Tack vare nya lösningar för fjärrstyrning av utrustning och transport av ljud i nätverk kommer P4 Väst att få tillgång till en ny sändningsutrustning som gör att hela eller delar av deras programutbud kan sändas enbart med hjälp av en smartphone eller en surfplatta. Sveriges Radio vill komma närmare sin publik genom att sända när det händer och där det händer. 

Just nu görs de sista förberedelserna med målet att hela P4 Väst skall vara igång på den nya plattformen i månadsskiftet november/december. Därefter kommer projektet att fortsätta att vidareutveckla systemet och installera det på ytterligare en av Sveriges Radios lokala kanaler, P4 Sjuhärad.