Regeringen vill förlänga gränskontrollerna

1:03 min

Regeringen har tillsammans med bland annat Danmark och Tyskland skickat ett brev till EU-kommissionen för att ha möjligheten att förlänga de så kallade inre gränskontrollerna.

– Syftet med brevet är helt enkelt att får möjligheten att kunna förlänga gränskontrollerna. Att få den rättsliga möjligheten, vilket vi egentligen inte har i dag, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Vad händer om EU-kommissionen säger nej?

Då kommer det att bli väldigt svårt för Sverige att fortsätta med gränskontroller. Skulle vi få ett sådant besked får vi analysera det noggrant.

De så kallade inre gränskontroller som Sverige har i dag gäller till och med den 11 november och för att förlänga kontrollerna krävs ett beslut av EU-kommissionen. Och då behöver regeringen fatta ett beslut i början av november, enligt Anders Ygeman.

Men Anders Ygeman betonar att det nu handlar om att ha handlingsfrihet och att oavsett vad EU-kommissionen kommer fram till så måste också regeringen göra en egen analys.

– Det är omöjligt att ha en klar uppfattning innan vi ens vet om kommissionen kommer tillåta oss att fatta beslut om förlängda gränskontroller, säger han.

Men betyder inte brevet att regeringen vill få ett ja från kommissionen?

– Brevet innebär att vi vill ha möjligheten att kunna fatta beslut om gränskontrollen.