Publiknätverket P4 Blekinge

Nu blir guldgubbarna till äventyrsbok

6:00 min

Nu blir det bok av guldgubbarna i Västra Vång. Det är författaren Kim Kimselius från Eringsboda som gör en äventyrsbok av guldfynden.

De 29 små guldgubbarna från järnåldern som för några år sedan hittades i Västra Vång vid Johannishus tar nu klivet in i böckernas värld. Det är Kim Kimselius välkända karaktärer Theo och Ramona som ska få ge sig ut på guldgubbeäventyr.

– De är ju så fascinerande. Redan när de upptäcktes 2012 så väcktes idén hos mig och sedan när jag fick förfrågan från Blekinge museum och Ronneby kommun så kände jag "Nu kör jag!", säger Kim.

Nu pågår researcharbete för fullt och än så länge är bara första och sista kapitlet skrivet. Berättelsen däremellan håller just nu på att byggas upp. 

– Det är lite luddigt än så länge, men självklart så är ju guldgubbarna och Blekinge i centrum. 

Boken skrivs i samarbete med Blekinge museum som hjälper till med historisk research och Ronneby kommun som stöttar ekonomiskt. Och för Kim Kimselius är det första gången som hennes karaktärer Theo och Ramona är på äventyr i just Blekinge.

– Jag känner mig lycklig och riktigt euforisk över att jag skriver om Blekinge. Att jag kan få vara här och lära känna min hemtrakt, säger Kim Kimselius.