Löfven och Wallenberg till Saudiarabien

2:20 min

Statsminister Stefan Löfven reser till Saudiarabien i helgen, uppger regeringen i ett pressmeddelande. Marcus Wallenberg följer med.

I helgen reser statsminister Stefan Löfven (S) på officiellt besök till Saudiarabien. Under besöket kommer han att ha överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset och utrikesministern och träffa landets kommission för mänskliga rättigheter.

Statsministern ska även träffa saudiska näringslivsföreträdare.

– Saudiarabien är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll för utvecklingen och säkerheten i regionen. Situationen i Syrien kommer att vara en prioriterad fråga under samtalen. Jag ser också goda möjligheter till ett ökat utbyte inom bland annat innovation och hållbarhetsfrågor, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Med på resan kommer även företagsledaren Marcus Wallenberg samt Maria Rankka, vd för Handelskammaren, uppger Stefan Löfvens stab för Ekot.

 – Både Marcus och Maria är ordförande för den gemensamma grupp som har satts ihop mellan Sverige och Saudiarabien som heter Saudi Swedish Joint Business Council. Så de representerar det samarbetet och kommer medverka på vissa möten som vi har på plats med saudiska företrädare, säger Jonatan Holst Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven till Ekot.

 De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien rasade samman vårvintern 2015. Utrikesminister Margot Wallström (S) beskrev piskrappsdomen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som "närmast medeltida". Hon kallade landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter, rapporterar TT.

– Det har varit en viss turbulens eftersom Margot Wallström varit så klart och spetsig i sin kritik av situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. Det är allmänt känt att Saudiarabien tog illa vid sig av detta, säger socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld till Ekot.

Dessutom sades nyligen det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien upp från svenskt håll.