Läkarna ifrågasätter Johaugs förklaring: ”Krämen inte till för solbrända läppar”

1:00 min

Therese Johaugs förklaring att hon använt dopningsklassade Trofodermin mot läppsår är något som läkarna nu ifrågasätter.

– Jag har aldrig hört om någon som använt Trofodermin på solbrända läppar, säger italienska doktorn Peter Ploner till norska TV2.

Therese Johaugs landslagsläkare köpte Trofodermin under ett läger i Italien i början av september. Just i Italien innehåller krämen den anabola steroiden clostebol, vilket gav utslag när Johaug dopningstestades någon vecka senare.

Johaug är avstängd i två månader under dopningsutredningen i väntan på dom. En dom som kan dröja till nästa år. Men hennes förklaring om att hon använt krämen för att läka ett solbränt sår på läppen ifrågasätts nu av flera italienska läkare som TV2 pratat med.

– Man ska inte smörja in den tunna huden på läpparna med clostebol. Jag måste vara ärlig och säga att det där tror jag inte på. Trofodermin kan inte användas på läpparna, säger Peter Ploner.

Han menar att de gånger han ordinerar krämen är det för att läka öppna sår på kroppen.

Även Finlands landslagsläkare Maarit Valtonen är skeptisk till Johaugs förklaring.

– Det är inte trovärdigt. Läpparna är en så liten del av kroppen att det inte kan absorberas så höga koncentrationer att det ger utslag i blod eller urin, säger hon till Ilta Sanomat.

På krämförpackningen finns också en tydlig dopnings-symbol, något som både läkaren och Johaug missade att se. Norges landslagschef Vidar Löfshus kallar Johaug och läkaren för "dumma" som missade det. 

Johaugs förklaring att hon fått i sig dopningsmedlet clostebol via salvan kan bli svårt att bevisa eftersom hon inte dopningstestat på fyra månader innan hon nu åkte dit.

Tidslinje: Johaugs dopningsskandal

Fakta: Så här fortsätter processen kring Johaug