Samarbete gav Surahammar kulturskola

1:56 min

Idag presenteras regeringens kulturskoleutredning som ska ge svar på hur den kommunala musik- och kulturskolan kan bli mer jämlik och tillgänglig. I Surahammar har samarbete varit framgångsrikt.

Det finns stora skillnader i landet i hur musik- och kulturskolorna är utformade. En handfull kommuner i Sverige har ingen egen kulturskola.

En av dessa kommuner är Surahammar, där Leif Carlberg (S) är ordförande i barn- och bildningsnämnden.

– Naturligtvis skulle vi vilja ha en kulturskola, men det är en ekonomisk fråga, säger han.

Efter drygt 15 år helt utan kulturskola finns en lösning sedan ett år tillbaka i Surahammar. Den innebär att Studieförbundet vuxenskolan och ABF driver kulturskolan, men att kommunen betalar ett hyresbidrag till Folkets Hus, där undervisningen sker.

– När vi hittade den här lösningen då tyckte vi att det här var jättebra för alla, vi har alltså ett stort utbud som vi inte skulle kunna klara med en egen kulturskola, säger Leif Carlberg.

Alla inblandade parter verkar nöjda med denna lösning, bland andra eleverna på en keramikkurs som kulturskolan håller i.

– Om man inte har någonting att göra hemma så kan man komma hit och ha mycket roligare än att sitta hemma och ha tråkigt, säger Elina Komulainen, 11 år.

– Jag tänkte bli konditor när jag blir stor och då hjälper det här väldigt mycket om man ska göra fina bakelser, tycker 11-åriga Tilda Lindblad.

– Man blir lite starkare i händerna, säger 9-årige Viktor Lindblad om keramikkursen.

Kulturskoleutredningen har gjorts av Monica Lindgren, professor i musikpedagogik vid Göteborgs universitet. Hennes uppdrag har bland annat varit att lämna ett förslag på en nationell strategi för kulturskolan.

En av faktorerna hon tittat på har varit om kulturskolan borde bli obligatorisk för kommunerna. Men ett sådant krav skulle bara försämra i Surahammar, säger Leif Carlberg.

– För vår del är det ju en ekonomisk fråga, ska vi då anställa folk och ha lokaliteter och allting på ett annat sätt så betyder det kanske att vi får lov att skära i någonting annat om vi ska ha en kulturskola som är obligatorisk, säger han.

– Sedan är det ju så att det är flera kommuner som har hört av sig och vill komma hit och titta hur vi har löst det här på för vis, så att vi ser det bara positivt med den här lösningen. Det är en win-win-situation, säger Leif Carlberg, socialdemokratisk ordförande i barn- och bildningsnämnden. 

Presentationen av kulturskoleutredningen klockan 12.00 idag direktsänds av Kulturredaktionen på sverigesradio.se.