Pjäs skildrar livet som kvinna i hijab

2:10 min

Dagligen utsätts svenska kvinnor i hijab för våld och trakasserier. Nu ska deras berättelser skildras i föreställningen Svenska hijabis som kommer till Uppsala.

Dramatikern America Vera-Zavala debuterar som regissör med föreställningen Svenska hijabis som gästspelar på Uppsala Stadsteater i helgen.

Pjäsen handlar om svenska kvinnor som klär sig i hijab och tillhör teaterformen communitytheater som bygger på människors verkliga berättelser. Något som också är en jobbig del av arbetet med föreställningen eftersom kvinnorna dagligen utsätts för våld och trakasserier, berättar America Vera-Zavala.

– När vi slutar repa så går kvinnorna på gym och så går de förbi en man som högt säger: "Shit, vilken invasion". När man går på gatan så ser man att någon puttar till dem extra hårt, säger hon och fortsätter:

Att se det så där i verkligheten är verkligen inte speciellt fint, men vi har haft en fin process.

Varför bär kvinnor hijab?

– Religion för individen är något privat och personligt. Det som sammanlänkar de som har hijab är relationen till gud. Varför man har valt att bära det, till skillnad från andra muslimer som inte har hijab, tror jag att alla skulle svara ganska olika på.