Lokalbefolkningen i Al-Hol är misstänksamma mot Mosulflyktingarna

1:13 min

UNHCR rapporterar att ca 900 personer har anlänt från Mosul området till den kurdiska delen i Syrien, Al-Hol de senaste dagarna.

Samtidigt rapporterar Siber Haji som är journalist i område att lokalbefolkningen är oroade över den mängd Mosul-bor som kommer dit.

UNHCR tror att mellan 90-100 000 kommer att ta sig över gränsen till Syrien under den närmaste tiden. De tror att 50 000 av de kommer att stanna in Al-Hol i Syrien.

Joel Andersson arbetar för UNHCR och är på plats.

– Vi förväntar oss att de numren kommer att stiga kraftigt de närmaste veckorna.

I den kurdiska delen av Syrien arbetar Siber Haji som är journalist och hon har pratat med lokalbefolkningen. De säger att de inte vill ha terrorister där och att rädslan att terrorister gömmer sig bland flyktingarna, är stor.

Joel Andersson från Sverige för UNHCR som är på plats i Syrien säger det är vanligt att det finns militära element bland flyktingarna men att dom är väl förberedda på det.

– Så det är ju en risk. UNHCR är ju ganska vana vid den här typen av flyktingkatastrof, så vi har ganska bra struktur på plats för att separera som vi kallar "armed elements" från de civila. Det hoppas vi även kunna implementeras även i den här situationen.