Bybor oroas - Kalixforsbron kan stängas

1:41 min

Kalixforsbron är enligt Trafikverket i dåligt skick och risken finns att bron stängs för trafik. Det oroar invånarna som måste ha en bro för att kunna åka till och från sina hem.

Kalixforsbron ligger ett par mil utanför Kiruna och alldeles i närheten av bron finns flera hus och stugor. Man tar sig dit via vägen mot Nikkaluokta och sedan längs en sex kilometer lång grusväg.

Bron är ett måste för de som har sitt hem på andra sidan Kalixälven i Gällivare kommun. I byn finns ett tiotal bofasta och flera fritidshus. Ulf Nilsson har bott där i cirka 20 år.

– Det har ju varit ett orosmoln hela tiden, man vet inte vad som händer. Ska den rivas eller inte rivas? säger han.

Den gamla järnvägsbron, som numera används för biltrafik, har varit ett samtalsämne i många år, men frågan blev aktuell igen när räddningstjänsten för några dagar sedan ryckte ut till en brand i byn.

Räddningspersonal som kom till platsen före brandbilen frågade Ulf Nilsson om det var helt okej att köra över bron.

– Jag sa vet inte, men jag sa att vi kör över med slambilar, och då for de över, säger han.

Trafikverket äger och ansvarar för den gamla bron, som inte längre ingår i det allmänna väg- eller järnvägsnätet.

– Därigenom får inte vi underhålla bron i den omfattningen som vi, efter den senaste inspektionen som vi har gjort, skulle behöva göra, säger Magnus Edfast på Trafikverket.

Trafikverket planerar att lämna in en begäran till mark- och miljödomstolen om att bron ska rivas. I så fall ska saken prövas.

– Helst ser vi att kommunerna ska ta sitt ansvar i frågan, säger Magnus Edfast.