Politiker i bråk efter våldtäktsutpekande

1:34 min

Johan Persson (S) riktar nu skarp kritik mot sin kommunalrådskollega Christina Fosnes (M) efter att hon skrivit att utrikesfödda ligger bakom en gruppvåldtäkt söder om Kalmar.

Det har framkommit offentligt att det är utrikesfödda [...] som stått bakom övergreppen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

– Att man pekar ut ett kollektiv som skyldig till ett väldigt grovt brott och dessutom föregriper en polisutredning och en fällande dom – jag har aldrig varit med om en politiker som uttalat sig på det sättet. Det är domstolar som dömer människor.

Christina Fosnes (M) menar dock att hon inte vill peka ut en grupp:

– Jag anser inte att "utrikesfödda" är ett rasistiskt ord. Det är upp till läsaren eller betraktaren att avgöra vad man lägger in för värdering. Jag har inte sett det som ett allvarligt ord att använda helt enkelt, säger hon till P4 Kalmar.

Polisen bekräftar för P4 Kalmar att de inte har gått ut med något signalement i fallet och att de har teknisk bevisning som just nu är under analys.

Enligt Christina Fosnes har hon fått uppgifterna från personer som hon betraktar som tillförlitliga.

P4 Kalmar: Polisen har inte gått ut med något signalement, ingen är gripen, ingen har varit gripen, ingen är misstänkt – det är väldigt olika bilder?

– Det är inte personerna som det handlar om, utan innehållet: att vi har ett växande problem. Det är viktiga frågor för mig.