P4 Upplands sexserie

Tema: Smärta vid sex

9:42 min

Varannan kvinna mellan 20-30 år i Sverige hade ont vid något av de senaste samlagen, visar en studie. Kuratorn Elin Lundberg har skrivit en bok om smärta vid sex - och det är veckans fokus i vår sexserie.

Att vilja men inte kunna - om sex som gör ont - så heter Elin Lundbergs kommande bok. Hon arbetar som kurator på en ungdomsmottagning och möter många unga kvinnor som berättar om smärta vid sex. Men att göra något åt smärtan är ett krig på två fronter - mot kroppen och samhällets krav, berättar hon.

35 000 personer, mellan 20 och 30 uppskattas ha sjukdomen vestibulit, ett tillstånd som gör att det känns som att underlivet brinner. Det råder en stor okunskap om det här inom vården, det visade P3 Nyheters granskning som de gjorde förra veckan. Något som leder till att många blir felbehandlade eller blir utan hjälp.

Dessutom visar en studie att varannan kvinna mellan 20-30 år i Sverige hade ont vid något av de senaste samlaget. Och det här är inte något man pratar om.

Men det gör vi.

I veckans avsnitt hör du också Ana Stanisic, som haft vestibulit i sju år, om hur det har varit att prata om sjukdomen öppet i radio. Hon berättar också om okunskapen inom vården.

– Jag är redan arg. Jag kan bli rasande, säger hon bland annat.

Har du något ämne du vill att vi ska ta upp i vår sexserie? Hör av dig till oss på p4uppland@sverigesradio.se. Du får självklart vara anonym.