Malmö

De fotograferar förträngda stunder

3:56 min

Ett ögonblick man helst vill glömma. Det är temat för en fotoutställning på Orkanen i Malmö, som hade vernissage i dag. Där ett brutet ben eller ett avlägset syskon blir till konst.

I en gammaldags träram hänger en bild på en ensam person på en strand. Men i ena hörnet finns en liten gulnad bild, på två små barn på samma strand.

Det är Joachim Sandberg och hans bror, på 70-talet.

– Han flyttade 800 mil bort, till Kanada, och har varit där i 30 år. Så de senaste 30 åren har vi sett varandra i livet kanske tio gånger. Så han kunde inte komma till den här stranden och ta den där nya bilden med mig. Jag är ensam där.

Joachim Sandbergs bild är en del av Malmö högskolas fotografistudenters nya utställning, som ska skildra ögonblick i livet som kanske är sådana man helst vill glömma. På torsdagen var det vernissage på Orkanens bibliotek.

För Joachim har bearbetandet av bilden utan brorsan väckt mycket känslor av saknad.

Det är ingen traumatisk upplevelse, men en känslomässig saknad. Och saknaden har nog blivit större av det här.

Läraren Kristel Brost menar att uppgiften är effektiv ur en pedagogisk synpunkt.

– Studenterna vill ofta ta bilder, inte göra bilder. Men i en bild betyder allt någonting. Här gäller det att vara regissör och få kontroll över hela bildytan. Att bli medveten om vad man väljer och väljer bort är väldigt bra.