Spänningar mellan Irak och Turkiet om Mosul

2:48 min

Det finns allvarliga spänningar mellan de grupper och länder som deltar i operationen mot terrororganisationen IS i Mosul. Irak kräver att Turkiet håller sig borta, samtidigt som Turkiet är mycket missnöjt med att inte få ha en central roll offensiven.

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén märker av motsättningarna, bland annat i ett yazidiskt flyktingläger nära Mosul.

– Vi flydde från IS och har varit här i två år. IS har tagit över min barberarsalong i Bashiqa, berättar barberaren Aly medan han klipper håret på 18-årige Hassan.

Frisersalongen ligger inrymd i en halv container täckt med blå presenning. Aly är yazidier och flydde från IS för mer än två år sedan, nu väntar han otåligt på att få åka hem. Det pågår strider i Bashiqa medan vi pratar och på kullen ovanför flyktinglägret ligger militärbasen som också heter Bashiqa, och därifrån kan man se Mosul.

Flera kunder ställer sig på kö till barberaren och alla här uttrycker sitt missnöje med Turkiet, som har soldater där uppe på basen.

– Turkiet äventyrar hela militäroperationen genom att ställa sina vansinniga krav, säger Mahmoud, en av barberarens kunder. Vi vill inte att någon annan än den irakiska armén och peshmergastyrkorna deltar här på Ninevehslätten, säger han.

Ordväxlingen mellan Turkiet och Irak har blivit allt giftigare de senaste dagarna. Iraks premiärmininster har sagt åt Turkiet att hålla sig utanför Mosuloperationen, Turkiets president Erdogan svarar att det är uteslutet, och i helgen publicerade turkiska tidningar gamla kartor över det ottomanska imperiet där Mosul ingick.

Erdogan stämplade också den irakiska regeringen som sekteristisk och fanatisk. I Bagdad har shiamuslimer demonstrerat mot Turkiet och krävt ett slut på turkisk ockupation av norra Irak, som de sa, med hänvisning till soldaterna på militärbasen Bashiqa.

De allt allvarligare motsättningarna speglar också den regionala maktkampen, där sunnimuslimska Turkiet av många här ses som en del av den saudiska maktsfären, medan den shiadominerade irakiska regeringen är en del av Irans maktsfär.

I den lilla frisersalongen här i flyktinglägret säger Abbas att ingen här litar på Turkiet.

– Turkiet har ju i hemlighet stött IS, säger han, och alla skrattar när Mahmoud kallar Erdogan för "den sjuke sultanen".

I dag åker USA:s försvarsminister Ash Carter till Turkiet för diskutera den pågående operationen mot IS.