Familjeroman om 1900-talets mörka historia

2:28 min

Caterina Pascual Söderbaum fick en uppmärksammad debut med novellsamlingen "Sonetten om andningen" från 2001. Nu kommer hennes första roman, postumt utgiven, "Den skeva platsen - en familjeroman om 1900-talets mörka historia. Ett kraftprov och en märkvärdig historia, tycker Ulla Strängberg.

"Den skeva platsen" är en brett anlagd roman som spänner över flera av förra seklets smärtpunkter: Hitlers kamouflerade utrotningssystem, det s k eutanasiprogrammet, slakten under slaget om Stalingrad där bilden av de fastfrusna hästarna i Ladogasjön etsar sig fast, och den blodiga, spanska diktaturen under Franco.

Berättaren utgår från sin egen familjs historia när hon tecknar denna fresk över Europas våldsamma historia. Farfadern var frivillig i Hitlers fälttåg i Sovjetunionen och än hänger porträttet av den mustaschprydde på hedersplats i föräldrahemmet.Fadern har ärvt den morbida fascinationen för Tredje Riket och skjuter gaseller i spanska Sahara.

 Berättaren reser med sin familj i spåren av sin släkts historia. Till mordslottet Hartheim, en avlivningsklinik med gaskammare där personalen bedövar sig med sprit och sex för att stå ut. Och till sommarkolonin Villa Saint-Jean, som tog emot barn från de franska interneringslägren, undernärda och svårt traumatiserade, skilda från sina föräldrar som satts på tågen österut.

Utifrån dessa platser, ladda med betydelser som har avlagringar ända in i vår tid, diskuterar Söderbaum frågor om skuld och ondska. Hela romanen är en uppgörelse med det som häftat vid hennes liv, hon som växte upp i ett Spanien genomsyrat av falangisternas  oheliga allians mellan stat och kyrka, och som försöker förstå vilka hennes föräldrar var, formade av- för att tala med Elias Canetti - "Förbländningen", den starke som bländar den svage.

Söderbaums språk är böljande och vackert, så komplext och strukturerat på ett subtilt sätt med en alldeles egen ton. En klar men vemodig ton, likt ljusets gröna nyanser i alpsjön i Österrike dit familjen reser den sommaren. Men idyllen är bedräglig. Genom diset skär en svidande tågvissla och "ett knivskarpt vitt strålkastarsken som flackande genomsökte din hjärna."